České dráhy koupily 12 jednotek Stadler GTW, původně je chtěl RegioJet

Jednotka Stadler GTW pro České dráhy. Foto: ČDJednotka Stadler GTW pro České dráhy. Foto: ČD

České dráhy rozšíří svoji flotilu o zcela nový typ vozu, který dosud v Česku nejezdí. V Německu koupily dvanáct jednotek

České dráhy rozšíří svoji flotilu o zcela nový typ vozu, který dosud v Česku nejezdí. V Německu koupily dvanáct jednotek Stadler GTW, které dosud jezdily pro Deutsche Bahn. Jednotky řady 646 po drobných úpravách vyjedou na tuzemské koleje v Olomouckém kraji. Jde o stejné jednotky, které chtěl koupit RegioJet pro provoz v Ústeckém kraji.

Nákup oznámil generální ředitel a předseda představenstva Miroslav Kupec na svém twitteru.  „Vozidla projdou periodickou opravou a modernizací. Nový bude audiovizuální informační systém, Wi-Fi, elelektrické zásuvky i čalounění sedadel,“ uvedl Kupec.

Vozidla budou jezdit v barvách Českých drah a Olomouckého kraje, nasazena budou hlavně na trať Šumperk – Krnov, mohla by se také objevit i v provozu na Hané, například na trati Olomouc – Šumperk přes Uničov. Deutsche Bahn má ve flotile celkem čtyřicet jednotek řady 646 se 119 sedačkami a dalším místem pro 80 stojících, v provozu jsou od roku 2001 a 2002. Vozy jsou nízkopodlažní a klimatizované.

České dráhy zaplatily za vlaky 190 milionů korun bez DPH, jak uvedly na profilu zadavatele. Prodávajícím ale nejsou DB, jak tvrdí Kupec na svém profilu, ale nizozemská společnost Wynx. Jde o stejného obchodníka, která nabízel vozy RegioJetu.  „V nejbližších týdnech vypíšeme zakázku na opravce a rádi bychom první vozidla nasadili na začátku grafikonu 2019/20,“ řekl mluvčí Českých drah Radek Joklík.

Jde o stejné vlaky, které měl pořídit RegioJet pro provoz v Ústeckém kraji; plánoval jejich přestavbu na elektrické. Z nákupu ale nakonec sešlo. Deník Zdopravy.cz na konci října informoval, že zájem o vozy mají České dráhy. Podle krajského radního pro dopravu, Jaroslava Komínka tehdy měl RegioJet kraji oznámit, že nákup pravděpodobně překazily České dráhy.  „ČD rozhodně nikomu nic nepřekazily. Tato vozidla nám byla nabídnuta a my jsme je koupili, protože jsme je chtěli nabídnout právě Olomouckému kraji a na vybraných tratích tak zvýšit kvalitu našich služeb,“ dodal Joklík.

Tagy České dráhy Olomoucký kraj Stadler GTW
123 komentářů