České dráhy jednají o koupi Leo Expressu, potvrdil ministr Havlíček

Jednotka Stadler Flirt společnosti Leo Express. Foto: Leo ExpressJednotka Stadler Flirt společnosti Leo Express. Foto: Leo Express

Po dvou letech se opět otevírají jednání o koupi soukromého dopravce Leo Express státní společností České dráhy. O jednáních se

Po dvou letech se opět otevírají jednání o koupi soukromého dopravce Leo Express státní společností České dráhy. O jednáních se mluví několik posledních dní, dnes pro deník Zdopravy.cz tuto informaci potvrdil ministr dopravy Karel Havlíček.

Jedná se zatím o indikativni jednání mezi oběma subjekty. Dostávám průběžné informace,“ řekl Havlíček. Předseda představenstva Leo Expressu Leoš Novotný st. v úterý na dotaz deníku Zdopravy.cz uvedl, že dokud není dohoda podepsaná, není co komentovat. Na přímý dotaz, zda může jednání vyvrátit, odpověděl stejně.

„Jako obchodní společnost podobné spekulace nikdy nekomentujeme. Obecně lze ale říct, že sledujeme dění na trhu a pokud najdeme příležitost pro další rozvoj našeho byznysu, zlepšení a rozšíření služeb, budeme se o takovou možnost zajímat. A to nejen v segmentu osobní železniční dopravy, ale například také v segmentu dopravy autobusové. Může jít třeba o vstup na zahraniční trhy cestou akvizice nějakého zahraničního dopravce, jiné obchodní příležitosti se objevují v rámci České republiky. Každé takové obchodní rozhodnutí musí být vždy podrobeno důsledné analýze, bude v souladu s firemní strategií, bude pro České dráhy výhodné a ve finále ho budou schvalovat nejvyšší orgány společnosti,“ uvedl mluvčí Českých drah Radek Joklík.

Podobně neurčitě se vyjádřil i mluvčí LE Emil Sedlařík. „Leo Express dlouhodobě jedná o vstupu strategického partnera, který by umožnil další růst úspěšného projektu. Jednání probíhají s mnoha zájemci a vzhledem ke smlouvám o mlčenlivosti je nemůžeme blíže komentovat,“ sdělil.

O koupi Leo Expressu Českými drahami se mluvilo naposledy před dvěma lety, jednání ale nedopadla. Leo Express byl tehdy v jiné situaci: firma ještě vlastnila své elektrické jednotky Stadler Flirt. Teď už vlaky patří bance, dopravce si je pronajímá. Není tak úplně jasné, k čemu by taková koupě Českým drahám byla. Leo Express má smlouvu na závazkovou dopravu v Pardubickém kraji, jezdí ale s pronajatými motorovými vozy.

Týdeník Hrot na svých stránkách s odvoláním na dva nezávislé zdroje uvedl, že odkup Leo Expressu státním dopravcem má zajistit, že čínské jednotky Sirius, které procházejí v Česku již několik měsícům schvalováním a které si objednal Leo Express, budou v Česku mít u koho jezdit.

Tagy České dráhy LEO Express Top
224 komentářů