České dráhy a Gepard Express nabídly vagony pro evakuaci Ukrajinců, Arriva bobiny

Vlak na pomoc obyvatelům Hrušek a dalších obcí po tornádu. Foto: Albert FikáčekVlak na pomoc obyvatelům Hrušek a dalších obcí po tornádu. Foto: Albert Fikáček

Dopravci nabídli kapacitu až 6 800 míst.

První dva tuzemští železniční dopravci přišli s nabídkou pomoci Ukrajině. Gepard Express ráno nabídl kapacitu svých několika vozů ukrajinskému velvyslanci v Česku, později odpoledne pak České dráhy několik desítek vozů s kapacitou až 6 000 míst.

Podle mluvčího Českých drah Petra Šťáhlavského dnes nabídl dopravce českým státním orgánům a ukrajinským orgánům cestou ministerstva dopravy vozy pro evakuaci civilistů z Ukrajiny. „Společnost může poskytnout spací vozy a především desítky osobních vozů s místy k sezení. České dráhy tak mohou vypravit najednou několik evakuačních vlaků s maximální kapacitou přes 6 000 míst. Vlaky mohou být využité k evakuaci osob také na území našich sousedů,“ dodal Šťáhlavský.

Ráno odešla nabídka ukrajinském velvyslanci od majitele Gepard Express Alberta Fikáčka. Nabízí své lehátkové vozy, které využil už letos pro pomoc při odstraňování škod po tornádu na Břeclavsku. Podle něj může být kapacita vlaku až 800 lůžek. Oslovil i další dopravce, zda se připojí. Výzvu už vyslyšela společnost Arriva vlaky, nabídla lokomotivu 140.079.

Tagy České dráhy Gepard Express
71 komentářů