České Budějovice chtějí dálniční obchvat bez poplatku. S výjimkou nepočítáme, vzkázal stát

Tunel Pohůrka tvoří dvě trouby, jižní portál (28. 5. 2024). Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářTunel Pohůrka tvoří dvě trouby, jižní portál (28. 5. 2024). Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

„Naší strategií je, aby občanům zůstávalo v peněženkách co nejvíce peněz,“vysvětluje primátorka.

Radní Českých Budějovic schválili žádost ministerstvu dopravy, aby dokončovaný dálniční obchvat města byl průjezdný bez dálniční známky. Obávají se, že s poplatkem bude nadále mnoho řidičů jezdit středem města jako dosud. Ministerstvo takové úvahy o výjimce odmítá.

Naše město na dálnici velmi dlouho čekalo. Ještě letos nastane historický okamžik a Budějovice se dočkají napojení na evropskou dálniční síť. Je nám jasné, že obchvat budou velmi často využívat Budějičáci a naší strategií je, aby občanům zůstávalo v peněženkách co nejvíce peněz. Proto jsme se rozhodli požádat ministerstvo, aby byl náš obchvat zařazen mezi dálniční úseky bez poplatku,“ vysvětlila primátorka Dagmar Škodová Parmová.

Stát přehodnotí úseky dálnic zdarma. Chce naučit řidiče, že za službu se platí

Její náměstek Lubomír Bureš uvedl, že mají obavy, že někteří řidiči budou dál jezdit přes město. Deset kilometrů dlouhý úsek dálnice D3 přinese městu velkou úlevu od tranzitní dopravy.

Ministerstvo dopravy se k vyjmutí úseku ze systému zpoplatnění nechystá. „Nové výjimky nad rámec stávajících zavádět nebudeme, neboť výnos ze zpoplatnění je jedním ze zdrojů financování rozvoje dopravní infrastruktury v ČR. Platí tedy, že v tuto chvíli neplánujeme změnit náš přístup k zavádění dalších výjimek,“ řekl mluvčí František Jemelka. Aktuální seznam dálnic bez poplatku je například na mapy.cz.

Nová dálnice by se měla otevřít letos v prosinci.

Veledílo u Budějovic se otevře v prosinci. Prošli jsme se tunelem Pohůrka, podívejte se

Tagy D3 dálniční obchvat Českých Budějovic Hodějovice - Třebonín Úsilné - Hodějovice výjimky ze zpoplatnění dálnic
218 komentářů