Česká Lípa zdraží po více než sedmi letech parkování

Náměstí TGM v České Lípě. Foto: Městský úřad Česká Lípa.Náměstí TGM v České Lípě. Foto: Městský úřad Česká Lípa.

Město loni z parkování vybralo necelých šest milionů korun.

Zhruba o deset korun za hodinu více zaplatí řidiči od 1. září 2023 za krátkodobé parkování na placených stáních v centru České Lípy. Ke zdražení dochází ve všech placených zónách, ke zvednutí cen město přistupuje po více než sedmi letech, naposledy se ceny zvedaly v roce 2015.

Placené parkování v centru České Lípy slouží k regulaci dopravy. Cílem je, aby co největší počet místních i návštěvníků mohl v historickém centru města krátce zaparkovat, nakoupit a vyřídit své záležitosti. Parkovné se od září zdraží asi o desetikorunu na hodinu, celodenní parkování u Kulturního domu Crystal zdraží na 50 korun. Vedle regulace množství aut v centru slouží vybrané peníze k údržbě a provozu parkovacích míst a parkovacích automatů,“ uvedl místostarosta České Lípy Jakub Mencl.

V centru města je umístěno celkem 19 parkovacích automatů ve čtyřech placených zónách, celkem je v České Lípě 613 placených parkovacích míst.

Patnáct minut zdarma

Na parkovacích místech, kde je možné krátkodobé parkování platit v automatech nebo prostřednictvím mobilní aplikace MPLA, stále platí prvních 15 minut zdarma a plné bezplatné parkování pro držitele průkazu ZTP.

Nejdražší parkování je v zóně A na náměstí T.G.M., kde řidiči dosud platili za první hodinu 30 Kč, za druhou a další hodinu platili 40 Kč. Od září půjde o částky 40 a 60 korun. Podobně se částky zvyšují i v ostatních třech placených zónách. Za parkovací karty si navíc připlatí také rezidenti a abonenti s tím, že zůstává vydání každé další karty, o kterou si požádají, za dvojnásobnou cenu.

Od února letošního roku mohou řidiči v parkovacích automatech platit také platební kartou nebo ze svého mobilu prostřednictvím mobilní aplikace MPLA. Nadále zůstala možnost platit mincemi a bankovkami. Parkovací automaty od února letošního roku již netisknou parkovací lístky automaticky, protože nejsou ke kontrole prostřednictvím městské policie potřeba, ale tisknou se pouze na vyžádání.

„Od poloviny letošního února jsme modernizovali parkovací automaty, aby umožňovaly platby kartou, a navíc je také možné platit úplně bez návštěvy automatu z vašeho mobilu prostřednictvím aplikace MPLA. Takto bezhotovostně nyní platí téměř 40 % řidičů. V únoru se změnilo také ovládání parkovacích automatů. V prvním kroku je třeba zadat registrační značku vozidla, to se ale po prvních zkušenostech s obsluhou již čtyřiceti tisícům řidičů měsíčně bez problémů daří,“ doplnil Mencl.

V loňském roce byl příjem města z parkovacích automatů 5,7 mil. Kč, v letošním roce (k 16. srpnu) činí příjem z parkovného 3,4 milionu korun.

Zdražení parkovného od 1. září 2023

Zóna A (nám. T.G.M.)
prvních 60 min.
nově: 40 Kč (nyní 30 kč)
každých dalších 60 min.
nově: 60 Kč (nyní 40 Kč)

Zóna B (Zámecká, Žižkova, Mariánská a Moskevská ul. Škroupovo a Jeřábkovo nám.)
prvních 60 min.
nově: 30 Kč (nyní 20 kč)
každých dalších 60 min.
nově: 40 Kč (nyní 30 Kč)
rezidentní karty
nově: 2 000 Kč (nyní 1 250 Kč)
abonentní karty
nově: 15 000 Kč (nyní 12 500 Kč)

Zóna C (ulice U Synagogy a Erbenova, parkoviště u OD Banco, U Vodního hradu, U Synagogy)
prvních 60 min.
nově: 20 Kč (nyní 10 kč)
každých dalších 60 min.
nově: 30 Kč (nyní 20 Kč)
rezidentní karty
nově: 1 500 Kč (nyní 500 Kč)
abonentní karty
nově: 7 500 Kč (nyní 5000 Kč)

Zóna D (parkoviště u KD Crystal)
celodenní parkování (Po – Pá 8 – 17:00) 50 Kč (nyní 30 Kč)

Tagy česká lípa
5 komentářů