Česká Lípa zdemoluje budovu bývalého městského nádraží

Opuštěná budova stanice Česká Lípa-město. Foto: Městský úřad Česká LípaOpuštěná budova stanice Česká Lípa-město. Foto: Městský úřad Česká Lípa

Budova je opuštěná od roku 1989.

Česká Lípa v příštích týdnech nechá odstranit budovu bývalého nádraží Česká Lípa – město v Mimoňské ulici. Zakázku získala společnost AZ Demolice s nabídkovou cenou 3,3 milionu Kč.

Nádraží bylo bylo postaveno v roce 1898 a zrušeno v roce 1989. O demolici budovy informovalo město v tiskové zprávě.

Budova bývalého městského nádraží hyzdí okolí, navíc je nebezpečná. Ačkoli se město opakovaně snažilo budovu zajistit tak, aby se do ní již nikdo nedostal, stále budova lákala k nelegálním návštěvám. I přes pravidelné úklidy byl okolo budovy často nepořádek a pro občany, kteří si přes areál zkracují cestu ze Svárova do centra města, to nebylo příjemné. Po demolici tak místo bude daleko čistší a bezpečnější,“ uvedla starostka České Lípy Jitka Volfová.

Zastupitelé odsouhlasili výkup budovy a pozemků v květnu 2020, fyzicky do majetku byly městu budova i pozemky převedeny o rok později. Za nemovitost město zaplatilo 22,6 milionu korun. O odkupu a demolici měst uvažovalo přes deset let.

Bývalá drážní budova se nachází v místě, které je strategické pro budoucí rozvoj města, navíc pozemky navazují na pozemky ve vlastnictví města. Podle současného územního plánu je území určeno pro polyfunkční zástavbu (tj. prostory k bydlení i podnikání) a také pro napojení městského dopravního okruhu na silnici I/9.

Tagy česká lípa Česká Lípa-město demolice nádražních budov
12 komentářů