Česká firma přišla s novou metodou oprav výtluků, mikrovlny použila při rekonstrukci Barrandovského mostu

Oprava výtluků strojem FT3. Foto: FuttecOprava výtluků strojem FT3. Foto: Futtec

FUTTEC chce s českou patentovanou technologií expandovat do zahraničí.

Česká společnost FUTTEC získala formou tzv. Technického předpisu oficiální oprávnění využívat svoji novou technologii pro opravy výtluků na asfaltových vozovkách. Dokument stanovuje mikrovlnnou metodu jako uznaný postup údržby silnic. Firma má za sebou už přes tisíc oprav výtluků včetně vytíženého Barrandovského mostu.

Jde o český patent, vývoj trval přes deset let. Technologie funguje na principu mikrovlnného ohřevu i v okolí výtluku, nevznikají tak žádné spáry a prodlužuje se životnost vozovky. Opravy probíhají i rychleji. Pilotní zařízení FT3 dokáže výtluk opravit bez nutnosti velkých uzavírek silnic.

„Vydané oficiální oprávnění pro preventivní opravy vozovek mikrovlnnou technologii od Ministerstva dopravy ČR je pro nás důkazem toho, že se pomalu daří měnit stereotypní přístup, který dosud převládal při rozhodování o údržbě a opravě silnic. Můžeme tak soutěžit na úrovni správců komunikací o větší zakázky v oblasti preventivní údržby asfaltových vozovek,“ říká Jiří Rušikvas, zakladatel a majitel společnosti FUTTEC. Kromě stroje se věnuje i využití digitalizace a automatizace pro efektivní plánování oprav výtluků.

Technologie s evropskou dotací

„Vývoj každé přelomové technologie musí umět akcentovat společenskou poptávku a moderní trendy. Na růst poptávky jsme proto zareagovali realizací dvou novinek, které již brzy představíme: vylepšenou verzí mikrovlnného zařízení FT3 (s pracovním názvem FT3+) a samostatnou mikrovlnnou pecí, která bude určená pro širší využití i na zanedbanějších silnicích II. a III. třídy, na nichž často bývají výtluky opravdu velkých rozměrů. Věříme, že to přispěje k zefektivnění preventivní péče o české komunikace a povede také k naší expanzi na zahraniční trhy,“ dodal Rušikvas.

Firma má za sebou i opravu výtluků na jedné z nejsledovanějších silničních staveb v zemi: Barrandovském mostě. Během jedenácti dnů tu v nočních hodinách opravila 55 výtluků.

Vývoj nové technologie financovala i Evropská unie z programu EU Horizon 2020 dotací ve výši 1,8 milionu eur.

 

Tagy FUTTEC opravy výtluků výtluky
26 komentářů