dkv-spojujeme

Černá díra na vlaky, dvě srážky za pět dní. RegioJet trápí na Slovensku nepozorní řidiči

Srážka s kamionem v roce 2016 u Velkého Mederu skončila úplnou likvidací jednotky Siemens Desiro. Foto: RegioJetSrážka s kamionem v roce 2016 u Velkého Mederu skončila úplnou likvidací jednotky Siemens Desiro. Foto: RegioJet

Podruhé během pěti dní se srazil vlak RegioJetu na Slovensku na trati mezi Bratislavou a Komárnem s autem na přejezdu. Nepozorní

Podruhé během pěti dní se srazil vlak RegioJetu na Slovensku na trati mezi Bratislavou a Komárnem s autem na přejezdu. Nepozorní řidiči způsobují dopravci velké škody i zpoždění. Od zahájení provozu zde firma už přišla kvůli nehodám na přejezdech o jeden vlak, další dva byly odstavené déle než rok.

K zatím poslední nehodě došlo dnes ráno před šestou hodinou v bratislavské městské části Vrakuňa a přejezdu chráněném světelnou a zvukovou signalizací. „Vozidlo nedalo vlaku přednost a vjelo na přejezdu přímo do jeho jízdní dráhy. Posádka před srážkou opustila auto a z místa nehody utekla,“ řekl Martin Žarnovický, koordinátor PR a komunikace RegioJetu na Slovensku. Automobil je kompletně zničený, nedošlo ke zranění.

Páteční nehoda patří mezi ty s mírnějšími následky. Podle Žarnovického by se poškozený vlak měl vrátit do provozu během několika dní. V jiných případech dopravce ani cestující nebo řidiči v autech tolik štěstí neměli.

V pondělí večer například na přejezdu mezi obcemi Bodza a Zemianska Olča zahynul osmadvacetiletý řidič. Letos jde už o třetí nehodu, od nástupu RegioJetu v roce 2012 jde o celkem devatenáctou nehodu. „Tři nehody byly natolik vážné, že jsme musely soupravy na několik měsíců odstavit, jednu jsme úplně vyřadili,“ řekl Žarnovický. Jedna z poškozených jednotka Bombardier Talent, která byla mimo provoz 22 měsíců Kvůli nabouraným vlakům si musel RegioJet jako náhradu pořídit ještě motorové jednotky 628.

Srážka jednotky 628 s osobním vozem na začátku července 2018. Foto: RegioJetSrážka s kamionem v roce 2016 u Velkého Mederu skončila úplnou likvidací jednotky Siemens Desiro. Foto: RegioJetRegioJet na trati z Bratislavy do Komárna jezdí například s vlaky Bombardier Talent. Foto: RegioJet

Trať mezi Bratislavou a Komárnem je nejvytíženější jednokolejkou na Slovensku. Několik nehod na přejezdech zde zaznamenal i nákladní dopravce Metrans Podle mluvčí ŽSR Martiny Pavlíkové jsou všechny přejezdy na této trati v souladu s předpisy a nehody jsou vždy chybou řidičů. „Alarmující je především fakt, že přibývá nehod profesionálních řidičů,“ dodala. Slovenský správce železnice podle ní chystá na trati úpravy některých přejezdů a současně několik let provádí osvětovou kampaň pro řidiče, jak se mají chovat na přejezdech.

Tagy nehody na přejezdech RegioJet Trať Bratislava - Komárno
29 komentářů