Ceny ojetin stouply o 21 % za čtyři roky, autobazary čekají zrychlení zdražování

Autobazar. Foto: AAA AutoAutobazar. Foto: AAA Auto

Průměrná cena nabízeného ojetého auta na tuzemském trhu stoupla za poslední čtyři roky o 21 %. Jen loni přitom průměrná

Průměrná cena nabízeného ojetého auta na tuzemském trhu stoupla za poslední čtyři roky o 21 %. Jen loni přitom průměrná cena ojetin stoupla o necelých 8 % na 139 tisíc korun. Vyplývá to z analýzy statistik českého trhu ojetých automobilů, kterou od roku 2016 každoročně provádí síť autocenter AAA AUTO.

Podle analýzy bylo letos na trhu v nabídce celkem 895 tisíc osobních automobilů, jejich průměrné stáří kleslo z 9,9 roku na 9,7, nájezd byl 150 tisíc kilometrů, o čtyři tisíce méně než loni. Dovoz ojetin zpomalil, tvořily loni 40 % celkové nabídky.

Stále v nabídce převažuje poměr dieselových vozů (62%) nad benzinovými, a to i přesto, že poptávka je ve prospěch benzinových. Zvyšuje se nabídka vozidel s alternativními pohony. Počet elektromobilů se jen za poslední rok zvýšil z 1 044 na 1 448, hybridů pak z 1 954 na 2 945. Nejvíce ojeté jsou vozy s LPG, které měly najeto nejčastěji 180 000 km a jsou ve věku 12,4 let.

V posledních čtyřech letech jsme zaznamenali zvyšující se počet nabízených dovozových ojetin, které byly nabízeny na českém trhu. V letošním roce se konečně poměr těchto aut zastavil, ale roste poměr rizikových dieselových automobilů, které jsou u západních sousedů neprodejné. V příštím roce také čeláme, že ceny ojetin rychleji porostou,“ řekla Karolína Topolová, generální ředitelka a předsedkyně představenstva skupiny AURES Holdings, provozovatele sítě autocenter AAA AUTO.

Největší nabídku poslední čtyři roky tvoří vozy Škoda Octavia a Škoda Fabia, na třetím a čtvrtém místě se více méně střídaly modely Volkswagen Passat a Golf. Tato skupina nejinzerovanějších modelů je stejná od roku 2016 i na Slovensku. Jiná situace panuje v Polsku a Maďarsku, kde se nabídlo nejvíce modelů vozu Opel Astra.

Tagy AAA Auto trh ojetých vozidel
20 komentářů