CENDIS varuje před neoficiálními prodejci dálničních známek, účtují prý zbytečné poplatky

Vizuál k elektronickým vinětám. Pramen: MDČR/CENDISVizuál k elektronickým vinětám. Pramen: MDČR/CENDIS

Neoficiální prodejci si účtují poplatky a řidičům podle státu hrozí i další rizika.

Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) a státní podnik CENDIS vydaly varování před nákupem dálničních kuponů na neoficiálních webech, kterých údajně přibývá. Neoficiální prodejci si účtují poplatky a řidičům podle státu hrozí i další rizika.

Jak upozornil CENDIS, jediným oficiálním e-shopem je edalnice.cz, případně je možné elektronickou známku koupit na přepážkách České pošty, u čerpacích stanic EuroOil nebo v samoobslužných kioscích na dálnicích. Cena roční dálniční známky je stále 1500 Kč, třicetidenní 440 Kč a desetidenní 310 Kč.

„Zákazníkům se nákup přes neoficiální weby nejenom prodraží, ale zároveň podstupují bezpečnostní riziko, když do neoficiálního webu zadají například údaje ze svých platebních karet,“ uvedl Jan Paroubek, ředitel CENDISu, který státní e-shop provozuje.

„Neoficiální weby se tváří buď jako oficiální stránky nebo zprostředkovávají prodej e-známek pro více evropských států. Účtují si manipulační poplatek za zprostředkování nebo údajný eco poplatek,“ uvedly CENDIS a SFDI.

SFDI i CENDIS se snaží tyto neoficiální aktivity monitorovat a případné protiprávní jednání řešit právní cestou. „V adresním řádku webového prohlížeče pokaždé zkontrolujte, že nakupujete na jediném oficiálním e-shopu edalnice.cz. Na státním webu můžeme zaručit, že k cenám za známku řidič nezaplatí žádné další poplatky a dostane potvrzení o úhradě s autorizačním kódem. Díky němu pak může třeba změnit SPZ před začátkem platnosti známky nebo upravit až dva znaky v průběhu její platnosti. Nic z toho není při nákupu na neoficiálním kanálu garantováno,“ doplnil Paroubek.

Seznam webů, které si podle CENDIS a SFDI účtují zbytečné poplatky, zveřejnil CENDIS ve své tiskové zprávě.

Tagy Cendis dálniční známky SFDI
25 komentářů