Cena za uložení do šuplíku: Zrušená příprava stanice metra Depo Zličín vyšla na 57 milionů

Vizualizace vítězného návrhu Petr Stolín Architekt - nadhledová vizualizace | Zdroj: Petr Stolín ArchitektVizualizace vítězného návrhu Petr Stolín Architekt - nadhledová vizualizace | Zdroj: Petr Stolín Architekt

Zmenšené parkoviště P+R a nové obyvatele zvládnou podle Prahy obsloužit autobusy.

Přehled dosud vynaložených nákladů na zrušenou investiční přípravu nové stanice metra Depo Zličín a parkoviště P+R Depo Zličín zatím činí 57,1 milionu korun. Vyplývá to z dokumentu, který projednal magistrátní výbor pro dopravu.

Podle přehledu vyšel nákup pozemků na 49,5 milionu, projektové práce na 6,5 milionu a architektonická soutěž na podobu stanice metra 1,1 milionu korun.

Pražský dopravní podnik (DPP) zastavil z popudu vedení metropole práce na přípravě nové stanice letos v srpnu. Podle náměstka primátora Zdeňka Hřiba není v okolí dostatek cestujících, aby nová stanice měla ekonomický a dopravní smysl.

U „zaříznutí“ Depa Zličín nejde o peníze, říká Hřib. Srovnání s lanovkou v Troji odmítá

Rozhodnutí kritizoval předseda opoziční strany Praha Sobě Adam Scheinherr, který v minulém volebním období jako pražský náměstek přípravu stanice zahájil.

Odložení projektu do doby, „kdy bude dávat smysl“ Hřib stejně jako nyní projednaný dokument opírá o provedenou předběžnou analýzu nákladů a výnosů (CBA).

Do předběžné CBA analýzy byly započteny veškeré možné nárůsty přepravených cestujících, především tedy plná kapacita P+R na 1200 míst, přestup cestujících autobusové dopravy ze Středočeského kraje a nárůst rezidentů spojených s novou zástavbou,“ uvádí se v dokumentu.

Vizualizace vítězného návrhu stanice Depo Zličín. Zdroj: Petr Stolín ArchitektVizualizace vítězného návrhu Petr Stolín Architekt - nadhledová vizualizace | Zdroj: Petr Stolín Architekt
Vizualizace vítězného návrhu Petr Stolín Architekt - pavilonová architektura vstupních portálů | Zdroj: Petr Stolín Architekt
 Vizualizace vítězného návrhu Petr Stolín Architekt - parter mezi stanicí a parkovacím domem P+R | Zdroj: Petr Stolín Architekt
Vizualizace vítězného návrhu stanice Depo Zličín - průhled na střechu stanice z hlavní schodiště | Zdroj: Petr Stolín ArchitektVizualizace vítězného návrhu Petr Stolín Architekt - hlavní vstupní průčelí stanice | Zdroj: Petr Stolín Architekt

Magistrát však připravuje pouze provizorní část P+R s kapacitou cca 500 míst. I výstavba nových bytů se zatím plánuje jen v menší míře. Nová ekonomická analýza by tak podle dokumentu pravděpodobně vyšla negativně. Projekt se do Akčního plánu udržitelné mobility nedostal a byl přesunut až na období po roce 2026.

Odvezou to autobusy

Vynaložené finanční prostředky tak prozatím nebyly zmařeny a obě navrhovaná opatření budou znovu posuzována při schvalování akčního plánu na další období,“ uvádí dokument.

Ten se odkazuje také na organizaci Ropid, podle které lze pro zvažovaný nárůst cestujících (rezidenti a omezená kapacita P+R) bez větších komplikací přizpůsobit stávající autobusovou dopravu ke stanici metra Zličín.

Stanice se měla stát novou konečnou metra B a využít stávajících kolejí vedoucích do zličínského depa.

Namísto původního záměru vybudovat novou stanici DPP pouze modernizuje depo s tím, že koleje do budoucna umožní i vybudování stanice.

Podobným způsobem jako navrhovaná stanice Depo Zličín vznikla v roce 2006 stanice Depo Hostivař ve Strašnicích, kterou DPP postavil jako součást depa z jedné jeho někdejší haly.

Nová stanice metra na Zličíně nevznikne. Podle Hřiba by vlaky vozily vzduch

Hřib pro Zdopravy.cz uvedl, že vlaky vlaky by z Depa Zličín kvůli malé zástavbě a menšímu P+R vozily hlavně vzduch. „Abyste mohli mít rozumně vytíženou stanici metra, vám nestačí obytné domy z jedné její strany, potřebujete je z obou stran, a k tomu i linky, co tam také přivážejí lidi odjinud,“ popsal Hřib.

Adam Scheinherr však předpokládanou nízkou vytíženost stanice odmítá s tím, že související plánované kapacitní P+R parkoviště město potřebuje, a navíc ani dopravní inženýři nedokážou často předem určit, jak si lidé stanici oblíbí.

„Za mě to je zbržďování a zbytečné rozdělování připravených projektů. V důsledku toho je pak Praha vícekrát zbytečně rozkopaná a náklady se jen zvyšují,“ dodal.

Tagy Depo Zličín dpp Magistrát hlavního města Prahy Metro B
46 komentářů