Cena obchvatu Doudleb na I/11 v tendru klesla o více než čtvrtinu, za zakázkou míří Strabag s Madosem

Silnice I/11 v Doudlebech nad Orlicí. Foto: mojebillboardy.czSilnice I/11 v Doudlebech nad Orlicí. Foto: mojebillboardy.cz

Obchvat vyvede tranzitní dopravu z obce. Další města na trase na obchvat stále čekají.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) míří k uzavření tendru na stavbu tříkilometrového obchvatu Doudleb nad Orlicí na silnicí I/11. Ten by měl řidičům mírně ulehčit cestu po vytíženém tahu. ŘSD obdrželo pět nabídek, s cenově nejvýhodnější přišlo sdružení firem Strabag a Mados. Oznámil to na twitteru šéf ŘSD Radek Mátl.

Nejlevnější sdružení je ochotno stavbu uskutečnit za 147,8 milionu korun bez DPH, když předpokládaná cena při vypsání soutěže činila 205 milionů. Stavba už má stavební povolení, začne se ale nejspíš až příští rok na jaře. Aktuálně běží soutěž na archeologický průzkum. Hotovo by mělo být v roce 2023. Pokračuje tak trend posledních měsíců, kdy ceny nových silnic a dálnic v soutěžích klesají.

Doudleby nad Orlicí - obchvat. Pramen: ŘSD

Doudleby nad Orlicí – obchvat. Pramen: ŘSD

 

„Stávající trasa silnice I/11 prochází intravilánem obce Doudleby nad Orlicí s prudkým stoupáním a klesáním, nepřehlednými křižovatkami a mnoha vjezdy do objektů. Stavba přeložky silnice I/11 Doudleby nad Orlicí – obchvat řeší především tuto nevyhovující dopravní situaci uvnitř obce a převádí tranzitní dopravu mimo její území,“ uvádí ŘSD důvody pro stavbu obchvatu.

Na důležité spojnici východních Čech a severní Moravy je „dopravních závad“ v podobě nevyhovujícího průchodu silnice obcí více. Řešením jsou podle ŘSD obchvaty. Z těch se už mohou těšit například Třebechovice, Týniště nad Orlicí a Vamberk. Naopak obchvaty Žamberka nebo Častolovic jsou už dlouhá léta v nedohlednu. V případě Častolovic ŘSD nedávno přepracovalo mírně své plány.

Tagy I/11 obchvat Doudleby nad Orlicí Ředitelství silnice a dálnic
10 komentářů