ČD versus Stadler. Dráhy srovnávají skóre, vysoudily pokutu za RegioSpidery pro Vysočinu

RegioSpider v kraji Vysočina. Autor: České dráhyRegioSpider v kraji Vysočina. Autor: České dráhy

České dráhy uspěly u Obvodního soudu pro Prahu 1 se svou žalobou na německého výrobce vlaků Stadler Pankow. Spor se

České dráhy uspěly u Obvodního soudu pro Prahu 1 se svou žalobou na německého výrobce vlaků Stadler Pankow. Spor se týká 17 motorových vozů řady 841 pro kraj Vysočina, známých pod obchodní značkou Českých drah RegioSpider.

Dráhy nyní za jejich vady a nedodržení „koeficientu provozuschopnosti“ vysoudily pokutu 2,155 milionu korun plus úroky z prodlení. Deníku Zdopravy.cz to potvrdil mluvčí drah Radek Joklík. Jde o prvoinstanční rozhodnutí, Stadler má právo se odvolat.

„Vzhledem k tomu, že vozy trpěly vadami, pro které nebylo možné je provozovat, jelikož byly v opravě, byl naplněn onen koeficient provozuschopnosti, při jehož dosažení bylo možné požadovat smluvní pokutu. Ta byla předmětem sporu,“ uvedl Joklík.

Dráhy tak musely u soudu mimo jiné doložit podanou reklamaci a dobu, po kterou byla vozidla kvůli vadám (a jakým) odstavena. To se naopak nepodařilo u stejného soudu v případě 16 RegioSpiderů (řada 840) pro Liberecký kraj, takže soud žalobu drah o 7,9 milionu korun zamítl. Tento spor už skončil, dráhy se neodvolaly.

Celkem dráhy s německým výrobcem RegioSpiderů ze švýcarské skupiny Stadler vedou či vedly pět sporů o celkovou částku přes sto milionů korun.

Dosud na body vedl Stadler, když vedle výše zmíněného sporu o „koeficient provozuschopnosti“ v Libereckém kraji dosáhl rovněž zamítnutí drážní žaloby na 1,2 milionu korun. Tyto peníze dráhy žádaly jako náhradu za dodatečné náklady na strojvedoucí, které vznikly údajně vadnou technickou dokumentací.

Naopak Stadler už musel zaplatit smluvní pokutu i s úroky za pozdní dodávku vozidel pro Vysočinu (celkem 16,5 milionu), nejnovějším výrokem obvodního soudu tak dráhy zatím srovnaly pomyslné skóre na 2:2.

Velkým finále zřejmě bude poslední pátá žaloba, kde jde zhruba o 77 milionů, za záruční vady, opravy a zároveň jako slevu; spor se týká motoráků pro Liberecký kraj. Ještě nepadlo ani prvoinstanční rozhodnutí.

Dráhy celkem počátkem tohoto desetiletí koupily od Stadleru Pankow 33 RegioSpiderů (Regio-Shuttle RS1) za 1,8 miliardy korun, 17 pro Vysočinu a 16 pro Liberecký kraj.

Tagy České dráhy pokuta soud Stadler Pankow Top
19 komentářů