ČD poprvé překlápí nájem Vectronů v nákup. Do majetku získají letos deset strojů

Vectrony ČD v depu ve Vršovicích. Autor: České dráhyVectrony ČD v depu ve Vršovicích. Autor: České dráhy

Díky akvizici Vectronů budou moci ČD vyřadit z vozového parku lokomotivy řad 150.2 a 151 vyrobené v roce 1978.

České dráhy dnes oznámily nákup deseti lokomotiv Siemens Vectron. Stroje získají přeměnou dosavadního pronájmu od leasingové společnosti RSL v odkup. Smlouva s RSL na pronájem 50 lokomotiv (s opcí až do roku 2031) tento postup umožňuje. Dráhy stroje přeberou do svého majetku postupně během letoška.

„Letos poprvé uplatňujeme možnost pronajaté lokomotivy od leasingové firmy RSL odkoupit. Do našeho majetku tak přebíráme deset lokomotiv této řady,“ uvedl šéf ČD Michal Krapinec. Díky akvizici Vectronů budou moci podle něj ČD vyřadit z vozového parku lokomotivy řad 150.2 a 151 vyrobené v roce 1978.

České dráhy dosud vlastnily jednu lokomotivu Siemens Vectron. Stroj je upraven také pro zkušební jízdy na železničním okruhu v Cerhenicích u Velimi rychlostí více než 200 km/h. Deset lokomotiv mají ČD v pronájmu od firmy ELL do roku 2027 a celkem 50 Vectronů dopravci pronajímá leasingová společnost RSL (poslední pronajaté lokomotivy mají být dodány letos). Z nich je nyní deset lokomotiv odkoupeno přímo do majetku Českých drah.

Dalších 50 lokomotiv Siemens Vectron v úpravě pro rychlost 230 km/h zakoupily České dráhy přímo u výrobce, jejich dodání je plánováno od konce roku 2025.

„Díky Vectronům budeme včas připraveni na zavedení provozu pod dohledem ETCS na vybraných koridorových tratích a na zavedení rychlosti 200 km/h na české železnici. Zároveň podstatně omladíme náš lokomotivní park,“ doplnil Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek pro osobní dopravu.

České dráhy zatím provozují pronajaté Vectrony s maximální rychlostí 200 km/h. Využívají je pro dopravu mezistátních i vnitrostátních expresů, například Berliner, Západní expres, Krušnohor, Metropolitan nebo Slovácký expres, a nasadí je také na Ostravany a další vlaky.

Nové Vectrony ve flotile ČD. Pramen: České dráhyNetradiční spojení, Laminátka a Vectron. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářLokomotiva Siemens Vectron (193.690) v čele vlaku Českých drah u Chocně. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czSiemens Vectron na 230 km/h. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czČtyřsystémový Vectron Českých drah. Pramen: ČDVectrony ČD v depu ve Vršovicích.
Autor: České dráhyVectrony ČD v depu ve Vršovicích.
Autor: České dráhy
Tagy České dráhy RSL Siemens Vectron
75 komentářů