ČD od neděle nasadí na Lipenku RegioPantery, budou jezdit o víkendech

RegioPanter na trati Rybník - Lipno (testy říjen 2020). Autor: Jan Chaloupka/České dráhyRegioPanter na trati Rybník - Lipno (testy říjen 2020). Autor: Jan Chaloupka/České dráhy

Na jihočeské trati 195 Rybník – Lipno nad Vltavou dojde od neděle k malému zpestření při nasazování vozidel. České dráhy

Na jihočeské trati 195 Rybník – Lipno nad Vltavou dojde od neděle k malému zpestření při nasazování vozidel. České dráhy zde zahájí zkušební provoz dvouvozových jednotek RegioPanter (ř. 650). Zánovní elektrické jednotky zde budou nasazovány nepravidelně o víkendech.

„Abychom prověřili technické možnosti jejich trvalého provozování na této trati v budoucnu. To by umožnilo zavedení pohodlných přímých vlaků z Českých Budějovic přes Rybník až do Lipna nad Vltavou, které můžou přispět i k dalšímu rozvoji lipenského regionu,“ uvedl ředitel Oblastního centra obchodu Západ Českých drah Martin Hurajčík.

Zkušební provoz s cestujícími bude zahájen zvláštním vlakem, který bude odjíždět z Českých Budějovic do Rybníka a dále do Lipna nad Vltavou v 11:04. Následně bude RegioPanter nasazen i na dalších vybraných pravidelných vlacích mezi Rybníkem a Lipnem. Zpět do krajské metropole se bude vracet jako zvláštní vlak s odjezdem ze stanice Vyšší Brod klášter v 17:50. Ve zvláštních i pravidelných spojích bude platit běžný tarif Českých drah.

Příběh nasazení RegioPanterů na Lipence začal už loni v říjnu, kdy dráhy testovaly přechodnost jednotky. Jednotka testy prošla, což se o pár dnů později nepovedlo na trati Tábor – Bechyně, kde se ukázal jako nepřekonatelný problém hned první oblouk v Táboře.

V Jihočeském kraji mají České dráhy čtyři RegioPantery, v roce 2022 je doplní dalších 10. Aktuálně nasazovaná vozidla na Lipence patří k nejstarším v Jihočeském kraji. Jezdí zde žehlička (210) s desítky let starými vagony, případně Regionova.

Tagy České dráhy Lipenka řada 650 trať Rybník - Lipno
61 komentářů