ČD obhájily soubor motorových spojů Střed na jihu Moravy, kraj počítá s dřívějším ukončením smlouvy

Jednotka 814 v Boskovicích. Foto: Tomáš Winiarski / Mapy.czJednotka 814 v Boskovicích. Foto: Tomáš Winiarski / Mapy.cz

Kraj může smlouvu ukončit dříve, s čímž také počítá. Následně mají na linky vyjet hybridní vozidla.

České dráhy budou i v následujících letech obsluhovat svými vlaky provozní soubor Střed a linku S4 v Jihomoravském kraji. Smlouvu na deset let získaly v takzvaném rozstřelu, výběr dopravce schválili dnes krajští radní na mimořádném zasedání. Vozový park se měnit nebude.

České dráhy nabídly podle kraje „významně cenově výhodnější variantu“, a proto byly upřednostněny před dalšími zájemci. Ročně kraj za provoz těchto linek zaplatí přibližně půl miliardy korun.

Desetiletou jistotu ale České dráhy nemají. Kraj může smlouvu ukončit dříve, s čímž také počítá. Aktuálně mluví o prodloužení současného stavu o pět let, následně má linky zajišťovat dopravce vzešlý ze soutěže, a to hybridními (s bateriemi) vozidly.

„Na dnešní radě jsme totiž současně zadali krajskému odboru dopravy a organizaci KORDIS, aby zahájily přípravu veřejné soutěže, kterou bude vybrán nový dopravce, který bude muset pořídit a provozovat nové vlaky hybridního typu,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Jiří Crha.

Výběrové řízení chce kraj vypsat v roce 2025, provoz začne nejdříve v roce 2028. Kraj záměrně vybral tratě, které figurují na seznamu těch, které plánuje Správa železnic částečně elektrizovat.

České dráhy nedávno o část výkonů na jihu Moravy přišly. Desetiletou smlouvu na provozní soubor Jih získala Arriva. Kontrakt se týká linek S8 Břeclav – Znojmo (v letním období také rekreační spěšný vlak Brno – Břeclav – Znojmo – Šatov), S52 Zaječí – Hodonín, S91 Hodonín – Veselí nad Moravou – Vrbovce (v případě dohody s MDV SR až do Myjavy).

Provozní soubor Střed v Jihomoravském kraji:

– S6+R56 Brno – Nesovice – Kyjov – Veselí nad Moravou – Uherské Hradiště – Staré Město u Uh. Hradiště
– S41 Brno – Moravské Bránice – Ivančice / Moravský Krumlov – Miroslav
– S21 IDS JMK Skalice nad Svitavou – Boskovice
– S61 IDS JMK Bzenec – Moravský Písek
– víkendové rekreační vlaky „Pernštejn“ a „Radhošť“
– letní festivalové vlaky v okolí Veselí nad Mor.

Tagy České dráhy Jihomoravský kraj provozní soubor Střed
185 komentářů