ČD musely stáhnout po dvou dnech nové polské jednotky z provozu kvůli závadám

První jízda jednotky 847 RegioFox s cestujícími (15. 8. 2023). Autor: Zdopravy.cz/Jan SůraPrvní jízda jednotky 847 RegioFox s cestujícími (15. 8. 2023). Autor: Zdopravy.cz/Jan Sůra

Důvodem jsou závady klimatizace a chlazení motoru.

České dráhy stáhly po necelých dvou dnech zkušebního provozu s cestujícími z trati mezi Rakovníkem, Berounem a Prahou nové jednotky RegioFox řady 847 od polského výrobce PESA Bydgoszcz. Důvodem jsou závady na obou jednotkách.

„Jedna jednotka je odstavena kvůli závadám na klimatizaci, druhá jednotka kvůli tlaku chlazení motoru. PESA pracuje na odstranění závad, snad vyjedou opět zítra,“ řekl člen představenstva Českých drah Jiří Ješeta. Odpoledne upřesnil, ze jednotka 847.009 byla opravena a v sobotu bude nasazena. Zatím jde stále o zkušební provoz. Místo nových vlaků tak na tratích čeká cestující svezení s regionovami.

Zkušební provoz nových jednotek s cestujícími začal v úterý. Nové vlaky musí kvůli schvalování najezdit nejméně 50 tisíc kilometrů, dosud mají najeto kolem 20 tisíc kilometrů.

Obrazem: Skok o desítky let dopředu. České dráhy poprvé vyjely s RegioFoxy s motory Rolls-Royce

Jednotek bude v Česku rychle přibývat. Jiří Ješeta uvedl, že letos by do konce roku mohl dopravce převzít 20 kusů. Podle smlouvy by měl mít všech v první sérii objednaných 33 jednotek do konce roku, dodávka má ale zpoždění. „Podle zpráv od výrobce by mělo být letos připraveno na předání zhruba 20–25 jednotek,“ řekl Ješeta. Převzetí je podmíněno zkušebním provozem šesti jednotek, k tomu budou jezdit dvě jednotky v režimu ETCS ve zkušebním provozu na Plzeňsku. „Reálně tak očekávám, že pokud se letos podaří převzít a rozjezdit 20 kusů, tak to bude úspěch,“ dodal Ješeta. Deset bude jezdit v rámci Pražské integrované dopravy, sedm v Pardubickém a tři v Jihočeském kraji.

Jednotky řady 847 budou jedním ze základů velké proměny provozu na českých regionálních tratích, České dráhy jich závazně objednaly zatím 76. Rámcová smlouva je na až 160 jednotek dodaných během osmi let. Kromě výše uvedených krajů se objeví také na Vysočině a v Královéhradeckém kraji. Posledních deset kusů zasmluvnily České dráhy letos na počátku roku pro provoz v Plzeňském kraji.

Tagy 847 České dráhy Pesa Bydgoszcz RegioFox
299 komentářů