ČD musely odstavit jedno Pendolino, po průjezdu silným deštěm vykazuje závadu

Pendolino. Pramen: České dráhyPendolino. Pramen: České dráhy

Aktuálně probíhá diagnostika jednotky. Cílem je zjistit a odstranit příčiny závady.

České dráhy (ČD) odstavily z důvodu technické závady elektrickou jednotku 680.002 Pendolino. Podle mluvčího dopravce Petra Šťáhlavského závada zřejmě souvisí s nedělním průjezdem velmi silné bouřkové fronty s extrémně silným přívalovým deštěm, který vlak zasáhl.

„I přesto, že jednotka prošla po této události v první polovině týdne opravou a v rámci kontroly a proměření všech parametrů v depu pak nevykazovala žádné závady, došlo včera 22. srpna při jízdě vlaku SC 513 znovu k projevení závady v oblasti řídicích systémů a elektrických obvodů. Vlak proto ukončil jízdu ve stanici Pardubice a dnes byla na spoj SC 514 nasazena náhradní souprava,“ řekl Šťáhlavský deníku Zdopravy.cz.

Aktuálně se jednotka nachází v Praze na odstavném nádraží Jih (ONJ), kde probíhá její podrobná prohlídka a diagnostika s cílem zjistit a odstranit příčiny závady.

Na spoje SC 513/514 jsou nasazeny náhradní soupravy, bude tomu tak ještě minimálně u obratu vlaků 23. a 24. srpna. Další vývoj má být závislý na odstranění závady na jednotce 680.002.

Náhradní soupravy z vozů úrovně kvality EC

Podle webu ČD je náhradní souprava složená z vozů úrovně kvality EC. Vozy budou vybaveny klimatizací, bezdrátovým připojením k internetu a zásuvkami 230V. V soupravě nebudou zajištěny vybrané služby, jako je tichý oddíl, oddíl pro cestující s dětmi, palubní portál, dětské kino a vůz vhodný pro přepravu imobilních cestujících. Gastroslužby jsou zajištěny formou pojízdného minibaru.

„U vlaku SC 513 a SC 514 zůstávají nadále v platnosti povinné rezervace místa k sezení. Cestující, jenž zakoupili svou jízdenku v předstihu, budou kontaktováni e-mailem, nebo v aplikaci o nové místence, cestující s jízdenkou z pokladen budou informování průvodčími před vlakem,“ stojí na webu dopravce.

Další Pendolino nahradily honeckery

Krátce po napsání článku o odstavení jednoho Pendolina informovaly ČD o stáhnutí dalšího. Kvůli poškození sběrače v depu se zhruba hodinovým zpožděním vyjede vlak SuperCity SC 507 v náhradním řazení se soupravou složenou z vozů řady Bdmtee275 přezdívaných jako honeckery.

„V soupravě nebudou zajištěny žádné služby jako například tichý oddíl, vozy 1. třídy, gastroslužby, oddíl pro cestující s dětmi do 10 let, dětské kino, zásuvky 230V a bezdrátové připojení k internetu. Vozy nejsou vybaveny klimatizací,“ upozorňují ČD. Stejná souprava pojede z Ostravy i dnes zpět jako SC 500.

Odstavení po poškození sběrače v depu se věnujeme v samostatném článku.

Místo pendolina souprava z honeckerů. Smolné dny kdysi elitního vlaku ČD pokračují

Tagy 680 čd České dráhy pendolino SC Pendolino
36 komentářů