ČD budou barevnější, některým strojům vrátí dřívější lak. Začalo hlasování o podobě Brejlovce

Jedna z navrhovaných podob Brejlovce. Pramen: ČDJedna z navrhovaných podob Brejlovce. Pramen: ČD

Namísto provedení v korporátní modré bude nástřik v některé z původních barevných kombinací.

České dráhy se u některých starších lokomotiv odchýlí od korporátních barev a strojům vrátí lakování z dřívějších dob. Do retrovzhledu se oblečou vybrané lokomotivy v rámci větších oprav, první na řadě je Brejlovec 754.074. O podobě lokomotiv rozhodnou hlasující na facebookové stránce ČD.

„Nápad železničních fandů obnovit alespoň některá z barevných řešení u starších lokomotiv v běžném provozu se nám líbí. Proto jsme se dohodli, že jim dáme šanci se na výběru podílet,“ uvedl šéf Českých drah Ivan Bednárik.

Namísto provedení v korporátní modré bude nástřik v některé z původních barevných kombinací, případné symboly poplatné době nahradí logo ČD. Kvůli aplikaci retrolaků nedojde podle Českých drah k navýšení nákladů.

„U některých vozidel se v minulosti používala celá škála různých barevných řešení. Typické to bylo třeba pro Brejlovce nebo Esa, kde najdeme i barevné kombinace charakteristické pro jednotlivá depa. Legendární jsou například plzeňští Brejlovci s blesky na bočnici. I pro tuto variantu mohou fandové teď hlasovat,“ doplnil Bednárik.

Původní historický nátěr není na vozidlech Českých drah úplná novinka. V zelené „livreji“ ze začátku 80. let jezdí od roku 2018 například posunovací lokomotiva 111.011, lokomotiva 362.001 má oranžový prototypový design, 151.023 jezdí v zeleno-krémovém laku s malým oranžovým reflexním pruhem nebo 854.021 v historickém nátěru Vindobony.

O podobě Brejlovce se hlasuje zde.

Tagy Brejlovec České dráhy železniční nostalgie
142 komentářů