ČD a ZSSK chtějí jezdit s pendolinem do Košic dvakrát denně

Pendolino na Slovensku. Foto: České dráhyPendolino na Slovensku. Foto: České dráhy

České dráhy a Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) chtějí od nového jízdního řádu začít jezdit pendolinem mezi Prahou a Košicemi dvakrát

České dráhy a Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) chtějí od nového jízdního řádu začít jezdit pendolinem mezi Prahou a Košicemi dvakrát denně. Stávající páteční spoj, který jezdí odpoledne z Prahy a v sobotu zpět do Česka, by měl nově jezdit každý den.

Vyplývá to z oznámení zveřejněného na úřední desce Úřadu pro přístup k dopravní infrastruktuře. Podle textu oznámení počítají České dráhy s nasazením pendolina.

Navržený jízdní řád je ve stopě stávajícího spoje SC Pendolino Košičan, které jezdí v 15:41 z Prahy a do Košic jezdí jen v pátek s příjezdem po 23. hodině. Zpět jezdí v 6:58.

České dráhy nechtějí zatím návrh komentovat. I proto, že jsou dopravcem pouze na českém úseku, na Slovensku je pendolino provozované ZSSK. „Žádost je podána pro případ, že by došlo po dohodě se zahraničním partnerem k rozšíření rozsahu jízdy v úseku Bohumín – hranice CZ/SK – Košice. O rozsahu provozu v jízdním řádu 2020 dosud rozhodnuto nebylo,“ řekl mluvčí Českých drah Petr Štáhlavský. Každý den dosud jezdí pendolino ráno z Prahy a odpoledne z Košic.

Podle mluvčího ZSSK Tomáše Kováče firma analyzuje a vyhodnocuje poptávku na všech linkách a zohledňuje požadavky na přepravu. Mluvčí potvrdil, že se o lince s Českými drahami jedná. „Vzhledem k přítomnosti soukromých dopravců na této lince nechceme naše záměry v tuto chvíli blíže představovat,“ řekl Kováč.

Železnice za poslední roky převzala na trase Praha – Košice cestující hlavně autobusovým dopravcům.

Tagy České dráhy Praha - Košice Top ZSSK
66 komentářů