Část poškozeného pendolina převezly České dráhy do Prahy, zbytek čeká na náhradní podvozky

Srážka pendolina a lokomotivy. Foto: HZS Moravskoslezského krajeSrážka pendolina a lokomotivy. Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Návštěva techniků Alstomu stále není naplánována.

České dráhy minulý týden převezly celkem pět ze sedmi vozů pendolina poškozeného při nehodě v Bohumíně. O budoucnosti jednotky stále není jasno, čeká se na stanovisko techniků z Alstomu.

Dva nejvíce poškozené vozy zůstávají zatím v Bohumíně. Přeprava má proběhnout během příštích 2–3 týdnů. „Pro jejich přepravu je třeba připravit náhradní podvozky, protože původní byly při nehodě poškozeny,“ řekl mluvčí Českých drah.

O budoucnosti jednotky má rozhodnout vedení Českých drah poté, co se k možnostem opravy vyjádří Alstom. České dráhy zatím mluví o nákladech zhruba 150 milionů korun. „Prohlídka jednotky ze strany výrobce se ještě neuskutečnila a v současné chvíli ještě nebyl stanoven termín, kdy by k prohlídce mělo dojít. To znamená, že nebyl stanoven ani rozsah a hodnota opravy,“ dodal Śtáhlavský.

České dráhy už jednou nechaly v Alstomu opravit pendolino poškozené po velké nehodě. Oprava jednotky z nehody ve Studénce v roce 2015 vyšla na 210 milionů korun. Opravu výrazně komplikuje skutečnost, že se již tento model dávno sériově nevyrábí a jde v podstatě o výrobu na zakázku. Ke zvažování, zda si pendolino nechat opravit, nebo je vyřadit je potřeba připočítat i instalaci ETCS, do jedné soupravy vyjde na 59 milionů korun. Jednotky nejsou pojištěné.

Nehoda se stala na konci června, její příčiny jsou předmětem vyšetřování. Pendolino projelo kolem návěstidla zakazujícího jízdu a vjelo tak do postavené posunové cesty. Došlo k rozřezu výhybky a vykolejení čtyřmi nápravami. Zahynul strojvedoucí pendolina, na lokomotivě byli zraněni čtyři zaměstnanci ČD Cargo.

Tagy 680 České dráhy pendolino
63 komentářů