Brno čeká tramvajová výluka na dva roky, urychlí se tím stavba okruhu

Vizualizace další etapy městského okruhu v Brně v Žabovřeské ulici. Foto: BrnoVizualizace další etapy městského okruhu v Brně v Žabovřeské ulici. Foto: Brno

Obyvatele Brna čeká od příštího roku dvouletá výluka tramvají mezi Pisárkami a Komínem. Výměnou za takovou komplikaci má být naopak

Obyvatele Brna čeká od příštího roku dvouletá výluka tramvají mezi Pisárkami a Komínem. Výměnou za takovou komplikaci má být naopak o téměř dva roky dříve dokončena druhá etapa stavby velkého městského okruhu Žabovřeská.

O změně plánů stavby okruhu a omezení tramvají rozhodli včera brněnští radní. Rozhodovali se mezi dvěma variantami: omezit tramvajovou dopravu vždy jen na období prázdnin a stavět výrazně déle, nebo přistoupit na dlouhodobou úplnou výluku a stihnout práce ve výrazně kratším čase.

První varianta přinášela obrovské riziko dalšího zpoždění řešení komplikované dopravní situace v Žabovřeské ulici. To se táhne už od roku 2006. Nedávno nás na několik měsíců zbrzdilo i neúspěšné odvolání spolku Voda z Tetčic. Přihlédli jsme také k tomu, že tramvajová doprava by i tak nefungovala stoprocentně, neboť by se jezdilo ve střídavém jednokolejném provozu,“ vysvětlil náměstek primátorky Robert Kerndl.

O změnu požádalo město Ředitelství silnic a dálnic. Jedním z důvodů je i fakt, že stavba je financována Operačního programu 2 a dokončená musí být podle podmínek do roku 2023. „Proto jsme požádali město Brno, aby se pokusilo zajistit nepřerušovanou výluku tramvajové dopravy namísto původně plánovaných víkendových a prázdninových uzavírek,“ sdělil ředitel brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic David Fiala.

Brno slibuje pro zachování co největšího komfortu pro cestující MHD před výlukou opravu tramvajového pásu na ulici Veveří. Počítá se i s dalšími technickými opatřeními, jako je prodloužení zastávky Konečného náměstí, zřízení úvrati u zastávky Bráfova nebo zařazení většího počtu velkokapacitních vozů.

Dopravní podnik města Brna má už připravené řešení, jak tramvaje nahradit. „Návrh tras jsme se snažili sestavit tak, aby byl zajištěn jednak základní tranzit z Bystrce a Komína do centra a zpět, ale současně aby zůstala v co největší míře zachována lokální obslužnost,“ přiblížil provozní ředitel dopravního podniku Jan Seitl.

Lidé jedoucí z Bystrce se dostanou díky nově zřízené lince x11 z Ečerovy přes Českou až k hlavnímu vlakovému nádraží. Oblast Komína s Pisárkami, výstavištěm a Mendlovým náměstím obslouží posílené okružní linky 84 a 44. Tramvaj číslo 1 bude jezdit pouze v úseku mezi Řečkovicemi a Pisárkami. Mezi Bráfovou a vozovnou v Komíně převeze cestující výluková linka x1.

Trasa městské hromadné dopravy by podle Kerndla neměla být přetížena automobilovým provozem. „Ten zůstane i nadále na Žabovřeské, kde se bude jezdit jako doposud v jednom jízdním pruhu každým směrem,“ dodal.

Součástí stavby části okruhu je zrušení tramvajové trati ve stávajícím profilu, posune se o několik metrů na východ. Vznikne tak současně i půlkilometrový tunel. ŘSD se podařilo získat na konci května další klíčové stavební povolení pro tuto stavbu, během léta chce vypsat soutěž na zhotovitele druhé etapy. Půjde o zakázku v hodnotě zhruba dvou miliard korun.

ŘSD už loni začalo s první etapou stavby, která vyjde na 416 milionů korun. Staví ji sdružení firem Strabag, Imos Brno a Chládek a Tintěra Pardubice. Hotová má být do konce roku.

Stavba 1,8 kilometru silnice má vést k odstranění úzkého hrdla mezi dvěma již vybudovanými úseky Velkého městského okruhu: stavbou MÚK Hlinky a Žabovřeská 2, kde je trasa omezena řekou Svratkou a příkrým skalním svahem Wilsonova lesa. V první etapě stavby se překládají inženýrské sítě, budují se valy a staví nový jízdní pruh ve směru na Pisárky. Dále bude zrekonstruována silnice ve směru na Královo Pole, vybuduje se lávka u zastávky Bráfova a opraví se most na Bystrc. Ve druhé etapě bude proražen tunel pro tramvaj, přeloží se tramvajová trať a rozšíří se stávající silnice.

 

Organizace náhradní dopravy během tramvajové výluky v Brně: Foto: DPMBVizualizace další etapy městského okruhu v Brně v Žabovřeské ulici. Foto: BrnoVizualizace další etapy městského okruhu v Brně v Žabovřeské ulici. Foto: BrnoVizualizace další etapy městského okruhu v Brně v Žabovřeské ulici. Foto: BrnoVizualizace další etapy městského okruhu v Brně v Žabovřeské ulici. Foto: BrnoTrasa části Velkého brněnského okruhu v Žabovřeské. Foto: ŘSD
Tagy brno I/42 VMO Žabovřeská Top Žabovřeská
39 komentářů