ČAP: Výkonnější elektrokoloběžky budou muset mít od roku 2024 povinné ručení

Elektrické koloběžky v Praze, ilustrační foto. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářElektrické koloběžky v Praze, ilustrační foto. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Elektrických kol se zřejmě povinné ručení týkat nebude.

Výkonnější elektrické koloběžky budou muset mít od ledna 2024 povinné ručení, a to na základě směrnice Evropské unie. Upozornila na to dnes Česká asociace pojišťoven (ČAP) v tiskové zprávě. Směrnice se vztahuje na elektrokoloběžky, jejichž rychlost může být vyšší než 25 km/h, nebo na ty, které váží přes 25 kilogramů a zároveň mohou jet více než 14 km/h. Povinnost se podle směrnice netýká elektrokol, protože motor u nich má pouze doplňkovou funkci, členské státy ale mohou do svých novel zahrnout i elektrická kola.

„Naše asociace se přiklání k tomu, aby elektrokola nebyla v zákoně pro české uživatele zahrnuta, a to z toho důvodu, že u nich evidujeme malou frekvenci škod a je zde také problematičtější registrace. Podle našich informací to také ministerstvo financí neplánuje,“ uvedl ředitel ČAP Jan Matoušek. Vyjmuty z povinnosti zřídit si povinné pojištění budou zřejmě také skútry pro zdravotně postižené.

Cílem nové směrnice je podle ČAP ochrana osob, kterým jezdec na elektrokoloběžce způsobí újmu na zdraví či majetku, a také zjednodušení procesu odškodnění. „Každý vidíme, že ve městech počet elektrokoloběžek vzrůstá, a to i s přispěním rozšiřujících se sdílených služeb, které poskytují jejich půjčení. Mnohem častější je nebezpečí srážky a tím pádem také riziko závažného poškození zdraví. Zde může být částka za odškodné až ve výši milionů korun,“ sdělil Matoušek.

Vzniklou škodu je provozovatel povinen nahradit, ale vymáhání je podle Matouška často velmi komplikované, protože poškozený musí částku po viníkovi vymáhat sám. Od roku 2024 dostane poškozený kompenzaci od pojišťovny ze sjednaného povinného pojištění. Cena povinného ručení vzejde s konkurenčního boje pojišťoven, ČAP předpokládá, že bude podobná jako u mopedů.

Tagy Česká asociace pojišťoven elektrické koloběžky elektrokoloběžky povinné ručení
133 komentářů