Č. Budějovice: Obchvat má zpoždění, silničáři navíc omezí průtah městem

Strakonická ulice v Českých Budějovicích. Pramen: ŘSDStrakonická ulice v Českých Budějovicích. Pramen: ŘSD

Podle silničářů nelze s opravou otálet a odložit ji na dobu, kdy bude dokončen dálniční obchvat Českých Budějovic.

České Budějovice, které už dnes patří k dopravně nejhůře „řešeným“ městům v republice, čeká po řadě letošních uzavírek příští rok další pohroma. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) chystá kompletní opravu čtyřpruhové Strakonické ulice na hlavním průtahu městem, kudy proudí tranzit od Prahy na Rakousko a zpět.

Konkrétně jde o úsek od křižovatky s Pražskou třídou po mimoúrovňovou křižovatku s ulicí Na Dlouhé louce. Průtah nečeká úplná uzavírka, ale řada dopravních omezení. Uzavřeny budou nicméně větvě zmíněné mimoúrovňové křižovatky, takže tranzit bude veden po objízdné trase.

Podle silničářů nelze s opravou otálet a odložit ji na dobu, kdy bude dokončen dálniční obchvat Českých Budějovic. Ten vyvede tranzit z města. Jenže stavba obchvatu nabrala zpoždění. Zatímco při poklepávání základního kamene v dubnu 2019 se uvádělo jako termín otevření září 2022, dnes se mluví o přelomu let 2024 a 2025. Důvodem je tunel Pohůrka, u kterého se musel měnit postup stavby, neboť podle původního projektu se stavět nedalo.

Průtah městem se měl opravovat už letos, ŘSD ale opravu po dohodě se zástupci Jihočeského kraje o rok odložilo. „Důvodem pro odsunutí opravy Strakonické ulice na příští rok je nynější dopravní situace v Českých Budějovicích. Současně je na území města realizována řada staveb, které provoz v Budějovicích značně komplikují,“ uvedl mluvčí ŘSD Adam Koloušek. Příkladem jsou práce právě na tunelu Pohůrka, kvůli kterým je uzavřená Dobrovodská ulice.

„Zahájením opravy I/3 ČB – Strakonická v původním plánovaném termínu by došlo k dalšímu výraznému ztížení dopravy v jihočeské metropoli. Akce tak byla ve snaze co nejvíce eliminovat dopravní komplikace ve městě odložena na příští rok,“ doplnil Koloušek.

ŘSD zatím neupřesnilo termín opravy, mluví pouze o příští stavební sezoně. Práce potrvají 45 dní a provede je Eurovia za 45 milionů korun.

Stavba obchvatu Českých Budějovic (D3), září 2021. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Stavba obchvatu Českých Budějovic (D3), září 2021. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Tagy České Budějovice D3 ŘSD
24 komentářů