Bývalý šéfpilot Boeingu odmítl vydat vyšetřovatelům dokumenty k 737 MAX

Boeing MAX 9. Foto: BoeingBoeing MAX 9. Foto: Boeing

Ve vyšetřování průběhu schvalování letadla Boeing 737 MAX americkým ministerstvem spravedlnosti došlo k nečekanému vývoji.  Někdejší šéfpilot programu 737 MAX

Ve vyšetřování průběhu schvalování letadla Boeing 737 MAX americkým ministerstvem spravedlnosti došlo k nečekanému vývoji.  Někdejší šéfpilot programu 737 MAX Mark Forkner odmítl vydat úřadům dokumenty týkající se zkušebních letů.

Informaci přinesly jako první Seattle Times. Podle nich se Forkner odvolává na pátý dodatek americké ústavy, podle kterého by se mohl poskytnutím těchto dokumentů dostat sám do problémů se zákonem. Jeho postup ale současně může naznačit, že se schvalováním letadel nebylo zřejmě vše v pořádku.

Seattle Times se odvolávají na své zdroje, dlouhodobě patří k nejlépe informovaným zdrojům ohledně dění v Boeingu. Podle nich opakovaně Forkner projevoval úzkost z termínů, které mu vedení Boeingu předkládalo.

Vyšetřovatele zajímaly dokumenty k samotné konstrukci letadla i schvalovacímu procesu. Využití pátého dodatku bývá považováno často jako přiznání viny. Forkner pracoval v Boeingu od roku 2011 do konce minulého roku, aktuálně létá pro Southwest Airlines.

Vyšetřování v USA začalo po dvou tragických nehodách v Indonésii a Etiopii, zajímá je speciální řídící systém MCAS, jehož chyby zřejmě s největší pravděpodobností nehodu způsobily. Podle dostupných informací Forkner navrhl americkému úřadu civilnímu letectví, aby systém MCAS nebyl v příručce pro piloty. S tím FAA souhlasil.

Tagy boeing uzemnění letadel 737 MAX
42 komentářů