BusLine končí s MHD v Jičíně, porazil ho místní podnikatel

Autobusové nádraží v Jičíně. Foto: MÚ JičínAutobusové nádraží v Jičíně. Foto: MÚ Jičín

V Jičíně bude od ledna příštího roku zajišťovat hromadnou dopravu nový dopravce, firma místního podnikatele Milana Fejfara. Město s ní

V Jičíně bude od ledna příštího roku zajišťovat hromadnou dopravu nový dopravce, firma místního podnikatele Milana Fejfara. Město s ní uzavřelo smlouvu na deset let. Dosavadní dopravce BusLine tak v Jičíně v prosinci skončí. Provozovatel Milan Fejfar zvítězil ve výběrovém řízení, ve kterém nabídl nejnižší cenu 49 korun bez DPH za ujetý kilometr.

„Jde o dlouhodobý kontrakt mezi městem a místní firmou, která uspěla ve výběrovém řízení. Jméno Milan Fejfar je v Jičíně dobře známé a věřím, že po dobu deseti let bude přinášet kvalitní službu dopravní obslužnosti občanům města Jičína,“ uvedl starosta Jan Malý (ANO).

Do konce roku 2029 by měl dopravce najet okolo 350.000 kilometrů, tedy 35.000 kilometrů ročně. Náklady bude hradit město. „Uhrazené jízdné od cestujících dopravce použije ke snížení fakturovaných částek vůči městu, a tak se uživatelé služby budou fakticky podílet na jejím financování,“ uvedl mluvčí radnice Jan Jireš.

V Jičíně je jedna trasa v podobě smyčky. Město počítá od roku 2020 s prodloužením linky MHD v ulici Přátelství na jihu města asi o jeden kilometr, tak aby autobusy obsloužily větší část Nového Města. Jinak se pro cestující příliš nezmění.

Minimální kapacita autobusu bude 25 cestujících, z toho minimálně 15 míst pro sedící. Vozidlo musí umožňovat přepravu handicapovaných osob,“ dodal Jireš. Dopravce nejpozději do začátku roku 2021 zakoupí nový autobus, který bude splňovat emisní normy Euro 6.

(ČTK)

Tagy MHD Jičín
4 komentáře