Aerolinky hlásí za červenec velký nárůst počtu cestujících, Smartwings + 221 %

Boeing 737-800 společnosti Smartwings v Praze. Foto: Rosťa Kopecký / Flyrosta.comBoeing 737-800 společnosti Smartwings v Praze. Foto: Rosťa Kopecký / Flyrosta.com

Počet letů po Evropě se dostal na 68 % úrovně stejného období v roce 2019.

První letecké společnosti začaly hlásit přepravní výsledky za červenec. V porovnání se stejným měsícem loňského roku se dopravci v nejsilnějším měsíci roku dostali na podstatně pozitivnější čísla.

Nezvykle brzy v porovnání s minulými roky oznámila přepravní čísla za červenec česká letecká společnost Smartwings. Ta za červenec přepravila 584 tisíc lidí, meziročně o 221 % více než před rokem. Jen v Praze odbavila firma 295 tisíc cestujících. „Z šedesáti dostupných destinací letělo nejvíce lidí do Burgasu, Heraklionu, Antalye a na Rhodos,“ uvedly Smartwings na twitteru.

Největší evropský dopravce Ryanair za červenec přepravil 9,3 milionu cestujících, ještě v červnu to bylo 5,3 milionu. Loni v červenci přepravil jen 4,4 milionu pasažérů, jde tak o více než dvojnásobný růst. Dopravce si navíc pochvaluje i vyšší obsazenost letadel: za červenec 80 %.

Velký růst oznámil za červenec také Wizz Air. Za červenec s ním letělo 2,96 milionů cestujících, loni v červenci to bylo 1,8 milionu cestujících. Obsazenost letadla stoupla na 78,5 %.

Za oživením letecké dopravy je především postupující vakcinace a uvolnění restrikcí pro cestování. Zatímco v USA se již provoz dostal na úroveň před covid-19, v Evropě je zatím pod ní. Za poslední týden dosáhl provoz v Evropě podle počtu letů 68 % stejného týdne v roce 2019.