Bulovka = Nuselská radnice. Instalaci nových zastávek v Praze provází chaos

Zastávka Bulovka alias Nuselská radnice. Foto: Michal ChrástZastávka Bulovka alias Nuselská radnice. Foto: Michal Chrást

Podle městské firmy jde o provizorní řešení.

Řádění dua Pat a Mat připomíná instalace nových přístřešků na zastávkách MHD v Praze. Na některých zastávkách se objevily nesmyslné názvy uvádějící místo ve zcela jiné části Prahy, jinde jsou zastávky po instalaci částečně nefunkční. Instalaci má na starost městská firma Technologie hlavního města Prahy (THMP), která spadá do kompetencí radního pro správu majetku Jana Chabra (TOP 09).

Například tramvajová zastávka Bulovka má aktuálně označení Nuselská radnice. K podobným zmatkům došlo i jinde, byly ale již odstraněny. V zastávce Vosmíkových je pak instalována lavička tak, že se na ní nedá sednout.

Místopředseda představenstva THMP Tomáš Novotný potvrdil, že se na některých zastávkách objevily chybné názvy. „V uplynulých dnech se skutečně na některých zastávkách objevily skleněné panely s chybnými názvy. Situace vznikla díky některým chybám ve výrobě u dodavatele a poškození při přepravě skel. Abychom nemuseli zastavit výstavbu, byla na některá místa provizorně instalována skla se zabarveným nebo přelepeným názvem jiné zastávky, která měla umožnit její urychlené zprovoznění. V několika případech došlo k odstranění provizorního přelepu vandaly, což vyvolalo dojem, že je na místě nesprávný panel,“ uvedl Novotný.

Akce do roku 2023

Podle Novotného v jednom případě došlo dokonce k nechtěnému umytí zabarvení díky důkladné práci dodavatele závěrečného čistění před zprovozněním. „Ze strany THMP nyní probíhá průběžná kontrola a v tomto a příštím týdnu budou dočasná skla odstraněna a budou nahrazena skly se správnými názvy zastávek. Situace nás mrzí, ale cílem bylo umožnit užívání zastávek i přes nutnou náhradu poškozených a vadných skel. Provoz bez skel není z důvodu bezpečnosti možný, ukrývají mimo jiné elektroinstalaci,“ dodal.

Instalace nových přístřešků začala loni v prosinci. Celkem se má v Praze do března 2023 vyměnit na 690 přístřešků. Jejich nová podoba vzešla ze soutěže.

Pořízení a instalace nových přístřešků na zastávky MHD vyjdou Prahu až na 835 milionů korun s DPH. Dodavatelem je firma Energovod CZ ze skupiny Eltodo.

Na provoz přístřešků MHD měla od roku 1994 do konce letošního června smlouvu francouzská firma JCDecaux, která městu platila a výměnou mohla na vlastním mobiliáři umisťovat reklamu. Minulé vedení města smlouvu označilo za nevýhodnou, což firma odmítla. Současná reprezentace na rozhodnutí té minulé navázala a rozhodla, že mobiliář nahradí vlastním.

O nové zastávky se zatím provizorně stará THMP, počítá se ale s tím, že je převezme Dopravní podnik hl. m. Prahy.

Nový přístřešek v zastávce Vosmíkových a lavička. Foto: FBÚpravy nového přístřešku zastávky MHD v Praze. Foto: FBZastávka Bulovka alias Nuselská radnice. Foto: Michal Chrást
Tagy praha Technologie hlavního města Prahy THMP zastávky MHD
55 komentářů