Bulharsko koupí sedm nových jednotek Stadler KISS, zaplatí je evropská dotace

Jednotky Stadler KISS pro ZSSK. Foto: ZSSKJednotky Stadler KISS pro ZSSK. Foto: ZSSK

Bulharsko plánuje pořídit nové vlaky za půl miliardy eur.

Bulharské ministerstvo dopravy a spojů vybralo dodavatele nových vlaků pro tamější železnice. Financovat je bude z bulharského plánu obnovy a udržitelného rozvoje, kterým do země proudí evropské dotace.

Celkem sedm nových dvoupodlažních jednotek Stadler KISS dodá do země společnost Stadler Rail, vyrábět je bude v polském závodě Siedlce. Sedm jednotek výrobce nabídl za 300,5 milionu leva (3,78 miliardy korun). Výběr Stadleru oznámil bulharský ministr dopravy a spojů Georgij Gvozdejkov.

Nové jednotky mají být dodány do 26 měsíců od podpisu smlouvy. V zemi současně běží jednání se španělským výrobcem Talgo o dodávce push-pull souprav. Původně nabídla nejnižší cenu čínská společnost CRRC, ta po zahájení šetření nedovolené státní podpory Evropskou komisí raději nabídku stáhla. Aktuálně probíhá ještě soutěž na dodávku 35 jednopodlažních elektrických jednotek.

Čínský výrobce vlaků utekl před evropskou kontrolou, vzdal soutěž na nové jednotky do Bulharska

Bulharsko chce z plánu obnovy financovat vlaky v hodnotě přes půl miliardy eur. O využití těchto dotací na pořízení nových vlaků se uvažovalo i v Česku, vláda ANO 2011 ale nakonec v Národním plánu obnovy rozhodla o podpoře jiných segmentů.

Tagy Bulharsko Stadler Kiss Stadler Rail
20 komentářů