Budovu nádraží ve Veselí nad Lužnicí opraví Avers za 43 milionů

Nádražní budova Veselí nad Lužnicí. Autor: ŠJů, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17458213Nádražní budova Veselí nad Lužnicí. Autor: ŠJů, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17458213

Druhá polovina nádraží patří Českým drahám, které rovněž plánují opravy. Restaurace zůstane.

Správa železnic vybrala společnost, která opraví výpravní budovu ve Veselí nad Lužnicí. Vítězem výběrového řízení se stala společnost Avers s cenou 42,8 milionu, když strop byl stanoven na 53,5 milionu. Práce by měly začít v červnu a skončit o rok později.

Ve všech podlažích dojde ke změně dispozičního uspořádání. V přízemí budou nové toalety, zbudovány budou i nové komerční prostory, mimo jiné se počítá se vznikem prodejny typu Stop&Shop. V patře vznikne školící místnost pro zaměstnance Správy železnic a kanceláře. Kompletní výměnou projde střecha včetně krovu, o využití podkroví ještě není rozhodnuto.

V rámci rekonstrukce se uskuteční také oprava fasády z režného zdiva spolu s obnovením původní podoby poškozených štukatérských prvků. Dojde rovněž k výměně dveří a oken, pro zachování původního historického rázu výpravní budovy budou osazena dřevěná špaletová okna. V celé budově dělníci obnoví rozvody kanalizace, vody, topení, vzduchotechniky, klimatizace a elektroinstalace.

Součástí nádraží se službami pro cestující je nicméně i druhá polovina srostlého objektu, kde se nachází například známá restaurace nebo záchody. Tato část zůstala i po velkém převodu nádražních budov v roce 2016 v majetku Českých drah. I České dráhy plánují dílčí opravy, provoz restaurace má být zachován.

Tagy Správa železnic Veselí nad Lužnicí
13 komentářů