Budoucnost nákladní dopravy na kolejích. Do podcastu přijde šéf ČD Cargo Tomáš Tóth, ptejte se

Laminátka ČD Cargo. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářLaminátka ČD Cargo. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

ČD Cargo se musí vyrovnat s dopady covidu, války na Ukrajině a rostoucími cenami elektřiny a nafty.

Hostem dalšího dílu podcastu Cesty Zdopravy.cz bude předseda představenstva ČD Cargo Tomáš Tóth. Před rokem a půl nahradil v čele největšího nákladního dopravce v Česku Ivana Bednárika. Tóth spojil svůj dosavadní profesní život se železniční nákladní dopravou, u společnosti ČD Cargo je od jejího vzniku v roce 2007. Na post nejvyššího manažera se vypracoval ze specialisty nákupu a zásobování.

Tomáš Tóth. Foto: ČD Cargo

Tomáš Tóth. Foto: ČD Cargo

ČD Cargo řídí v situaci, kdy se musí vyrovnat s covidovými propady přeprav v posledních letech, kdy válka na Ukrajině mění některé léta zaběhnuté přepravy a kdy se železniční dopravci potýkají se zásadním nárůstem cen trakční energie a nafty.

Jak se mění struktura přepravovaných komodit na železnici v posledních letech? Jak se získávají silniční přepravy pro přepravu nákladními vlaky? Jaké plánuje ČD Cargo investice do nových vozů i lokomotiv? Jaký osud čeká jednotlivé vozové zásilky a manipulační vlaky na lokálkách? Které lokomotivní řady dostanou ETCS, a které se ho už nedočkají? Jak se daří podnikání Carga na evropských trzích? Jak řešit nejužší místa na české železnici, která brzdí nákladní vlaky? Jak často naráží nákladní dopravci na limity infrastruktury z pohledu vhodných míst pro nakládku? Je česká železnice připravená na Green deal a ztrátu přeprav fosilních paliv? Jak zásadní revolucí bude digitální automatické spřáhlo? Stane se běžnou součástí nákladních vlaků ve střední Evropě?

Nejen tato témata otevřeme v rozhovoru s Tomášem Tóthem. Své dotazy mu můžete pokládat i vy. Pište je do diskuse k tomuto článku až do středečního podvečera. Vybrané otázky položíme našemu hostovi za vás.

Tagy ČD Cargo podcast Cesty Zdopravy.cz Tomáš Tóth
65 komentářů