Brno zcivilizuje prostor před nádražím a omezí průjezd aut

Prostor před nádražím v Brně po úpravách, vizualizace. Autor: ARCHIKA - architektonická projekční kancelářProstor před nádražím v Brně po úpravách, vizualizace. Autor: ARCHIKA - architektonická projekční kancelář

Dojde k zákazu odbočení do Benešovy ulice ze směru od Nových sadů, což je hojně využívaná zkratka.

Brněnský magistrát hodlá vylepšit prostor před hlavním nádražím tak, aby lépe vyhovoval chodcům a cestujícím MHD. Zároveň se stavebními úpravami chce omezit průjezd automobilů. Práce na úpravách začnou po výběru stavební firmy, potrvají tři měsíce.

Dojde k zákazu odbočení do Benešovy ulice ze směru od Nových sadů, což je hojně využívaná zkratka kolem nádraží na Malinovského náměstí, v opačném směru bude nově zákaz odbočení z Křenové k obchodnímu centru Letmo a Masarykově ulici.

„Výrazně se tak omezení průjezd automobilů s tím, že pro dopravní obsluhu, městskou hromadnou dopravu a pro cyklisty bude vjezd i nadále povolený,“ sdělila primátorka Brna Markéta Vaňková.

Z prostoru mají zmizet také některé bariéry. Odstraněno bude například zábradlí u vchodu do nádražní budovy, kde vznikne místo pro přecházení. Zábradlí zmizí také z tramvajového ostrůvku na protější straně u KFC. Tamtéž budou také odstraněna parkovací místa.

Prostor před nádražím v Brně po úpravách, vizualizace. Autor: ARCHIKA - architektonická projekční kancelářProstor před nádražím v Brně po úpravách, vizualizace. Autor: ARCHIKA - architektonická projekční kancelářProstor před nádražím v Brně po úpravách, vizualizace. Autor: ARCHIKA - architektonická projekční kancelářProstor před nádražím v Brně po úpravách, vizualizace. Autor: ARCHIKA - architektonická projekční kancelářProstor před nádražím v Brně po úpravách, vizualizace. Autor: ARCHIKA - architektonická projekční kancelářTramvaje v Brně.
Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Souběžně se změnami v dopravě proběhnou stavební práce, půjde především o úpravy povrchů a zajištění bezbariérovosti. „Týká se to ploch před domy Benešova 4 a 6, před Letmem včetně přilehlé komunikace, příčného propojení pro cestující a pěší přes ulici Benešovu od vyústění Masarykovy po hranu nádražní budovy a také dílčí úpravy před tímto objektem,“ doplnil radní pro dopravu Petr Kratochvíl.

Práce si vyžádají z rozpočtu města necelých 12 milionů, jejichž použití musí ještě schválit zastupitelstvo.

Tagy brno Brno hlavní nádraží
110 komentářů