Brno zavede pro elektromobily u nabíječek bezplatnou parkovací zónu E

Dobíjecí stanice pro elektromobily v Brně. Pramen: Teplárny BrnoDobíjecí stanice pro elektromobily v Brně. Pramen: Teplárny Brno

Rozlišovat se budou dva typy těchto míst. Krátkodobá na maximálně čtyři hodiny, dlouhodobá maximálně na 24 hodin.

V Brně koncem února vznikne vedle standardních parkovacích zón A, B, C ještě čtvrtá s označením E, která bude určena výhradně pro elektromobily. Nepůjde o jednolitou oblast, nýbrž o více než 40 parkovacích míst u nabíjecích stanic. Parkování zde bude zdarma. Schválili to ve středu brněnští radní.

„Rozlišovat se budou dva typy těchto míst. Krátkodobá je možné využit maximálně čtyři hodiny, dlouhodobá maximálně 24 hodin. Vždy však po dobu nezbytně nutnou pro nabíjení,“ uvedla primátorka Markéta Vaňková.

Regulace bude platit celodenně, a to i o víkendech. „Chceme tak dosáhnout toho, aby na těchto místech mohly opravdu zaparkovat výhradně elektromobily a aby byla zajištěna jejich obrátkovost,“ doplnila Vaňková. Cena oprávnění je stanovena v ceníku na 0 korun, ale vozidlo musí být v systému rezidentního parkování zaregistrováno. Příslušné dopravní značení bude osazováno na přelomu února a března.

Nabíjecí stanice, každou se dvěma místy, staví městská společnost Teplárny Brno. Na 14 adresách už jsou nabíječky v provozu: Brožíkova 1, Galandauerova 17, Jírova 10, Kamínky 35a, Kotlanova 10, Masarova 11a, Oblá 12a, Palackého třída 164, Pod Kaštany 16, Pod Nemocnicí 25, Purkyňova 115, Purkyňova 107, Říčanská 19, Švermova.

Na dalších osmi místech dojde ke zprovoznění na jaře: Brechtova 27/7, Křídlovická 355/54, Makovského náměstí (NC Rubín), nám. SNP 16, Novoměstská 1995/5a, Přístavní, Svážná 27, Vaňhalova 901/1a.

Tagy brno parkovací zóny Parkování v Brně
14 komentářů