Brno začíná s testováním autobusů na zavolání, služba začne v Masarykově čtvrti

Vozidlo pro KLIKbus. Foto: DPMBVozidlo pro KLIKbus. Foto: DPMB

Dva měsíce zkušebního provozu budou zdarma.

Dopravní podnik města Brna (DPMB) začíná s novou službou, která nemá pevný jízdní řád a ze všeho nejvíce připomíná provoz taxi. Pod názvem KLIKbus spouští přepravu lidí z virtuálních zastávek k požadované zastávce MHD. Poprvé bude služba k dispozici od zítřka v Masarykově čtvrti.

Jde o službu, kterou zatím v Česku testují v Říčanech a zajímá se o ni Pardubický kraj. Stojí za ní společnost Citya. Dvouměsíční testovací provoz bude bezplatný.

Zájemci si stáhnou bezplatnou aplikaci CITYA.io, přes kterou zažádají o jízdu. Aplikace jim sdělí čas příjezdu vozidla a místo virtuální zastávky, která je vždy nejdále 70 metrů od výchozího bodu cesty. Řidič cestujícího převeze na vybranou zastávku MHD v  lokalitě Masarykova čtvrť. KLIKbus je osmimístný, cestující tak může jízdu sdílet s dalšími, kteří jedou obdobným směrem.

Jízdu je možné objednat a rezervovat dopředu, jen je třeba dát pozor, aby byl čas objednání alespoň 15 minut před požadovaným časem vyzvednutí. Virtuální zastávky jsou snadno rozpoznatelná veřejná místa, která umožňují co nejefektivnější plánování sdílených tras.

DPMB pro test dodá řidiče, auto je od firmy Citya. Službu bude možné využít každý den od 6 do 22 hodin. Pro testovací provoz vybral dopravní podnik města Brna Masarykovu čtvrť, která je specifická svým terénem a ohraničením od okolních čtvrtí. Dvouměsíční testovací provoz KLIKbusu je pro Brňany zdarma.

Tagy brno Citya Dopravní podnik města Brna DPMB poptávkové autobusy
20 komentářů