Brno: Začíná druhá etapa omezení na Tomkově náměstí, přijde tramvajová výluka

Vizualizace úseku VMO Tomkovo náměstí - Rokytova. Foto: Brno.czVizualizace úseku VMO Tomkovo náměstí - Rokytova. Foto: Brno.cz

Tramvajová výluka potrvá až do 11. prosince.

Zhruba po měsíci od prvních uzavírek se v pondělí 9. srpna na brněnském Tomkově náměstí rozšíří dopravní omezení. Důvodem je stavba velkého městského okruhu v této oblasti.

Nově bude zúžena vozovka ve směru z Valchařské ulice u křižovatky s Provazníkovou. Uzavřená zůstane část ulice Podsednické v ústí do Kulkovy ulice. Na Podsednickou se dostanou řidiči pouze směrem ze Svatoplukovy.

Výrazněji než dosud zasáhne stavba také do provozu MHD. Od pondělí bude vyloučen provoz tramvají a omezen provoz autobusů na Tomkově náměstí. Linka 4 bude v provozu pouze v úseku Náměstí Míru – Vozovna Husovice.

Zastávka Vozovna Husovice pro výstup bude zřízena v ulici Husovické, pro nástup v ulici Svitavské. Přestup mezi tramvajemi a autobusy náhradní dopravy bude v obou směrech možný v zastávce Mostecká. Náhradní dopravu zajistí autobusová linka x4 v trase Mostecká – Tomkovo náměstí – Maloměřický most – Babická. Na této trase obslouží všechny tramvajové zastávky. Výluka potrvá až do 11. prosince.

V platnosti zůstává dřívější omezení. Pro automobilovou dopravu je obousměrně neprůjezdná Dukelská třída od křižovatky s Provazníkovou po křížení s Hálkovou. V ulici Dolnopolní platí zákaz zastavení a v oblasti kolem mostu je provoz zúžen do jednoho pruhu. Podrobnosti jsou uvedeny na městském webu Kopemezabrno.cz.

Stavba městského okruhu v úseku od Tomkova náměstí po Rokytovu ulici začala 23. června. Celý úsek měří 1,2 kilometru. Zakázku získalo sdružení firem FIRESTA, OHL ŽS a Metrostav s cenou 2,356 miliardy korun. Ze stavebního hlediska jde o náročný úsek s několika mosty a dvěma mimoúrovňovými křižovatkami. Ta hlavní vznikne na Tomkově náměstí, které okruh překoná po mostě. Hotovo má být v roce 2024.

Jedna výluka MHD naopak v Brně v neděli skončí, a to u Semilassa. Rekonstrukce křižovatky Palackého třídy a ulice Kosmovy bude ukončena v neděli, od pondělí se tedy linky 1, 6, 30, 41, 43, 44, 53, 71, 84, N90 a N91 vracejí na své pravidelné trasy. Provoz náhradní linky x1 bude ukončen.

Tagy brno I/42 VMO Tomkovo náměstí Velký městský okruh Brno
20 komentářů