Brno využije smlouvu se Škodou naplno. Objedná i zbylých dvacet tramvají 45T

Tramvaj Škoda ForCity Smart 45T v Brně. Pramen: DPMBTramvaj Škoda ForCity Smart 45T v Brně. Pramen: DPMB

Všech 40 vozidel by měl mít dopravní podnik v provozu na konci roku 2026.

Dopravní podnik města Brna (DPMB) má volné ruce k zamýšlenému nákupu dalších 20 obousměrných tramvají Škoda ForCity Smart 45T. Záměr schválila rada města Brna. Novou objednávkou dopravní podnik využije na maximum rámcovou smlouvu na nákup až 40 těchto vozidel. Dvacet už ve dvou sériích objednal.

Předpokládané náklady na pořízení dalších 20 tramvají činí 1,5 miliardy korun, což je 75 milionů za kus. Je to stejná cena, za jakou DPMB na podzim objednával 15 tramvají, prvních pět vozidel vyšlo na 59 milionů za kus. Jako důvod zdražení se uvádí zvýšení cen vstupů u výrobce.

Aktuálně Dopravní podnik města Brna provozuje pět tramvají Škoda ForCity Smart 45T, zmíněných 15 vozidel má být dodáno do konce roku 2025. Všech 40 vozidel by měl mít dopravní podnik v provozu na konci roku 2026. Obousměrné tramvaje využívá především na lince z Líšně k univerzitnímu kampusu.

„Dopravní podnik se nyní vzhledem k nutnosti obnovy vozového parku rozhodl naplno využít rámcové smlouvy a pořídit zbylých 20 vozů a my tento záměr plně podporujeme,“ řekl Petr Kratochvíl, radní města Brna pro dopravu.

DPMB aktuálně provozuje 36 obousměrných tramvají, z toho pět je typu Škoda ForCity Smart 45T a 31 typu KT8. Tramvaje ForCity 45T jsou 31 metrů dlouhé a mají kapacitu 233 cestujících. Výrobce Škoda Transportation je zkonstruoval speciálně pro Brno.

Celkem má DPMB zhruba 300 tramvají.

Tagy DPMB Škoda ForCity Smart 45T
72 komentářů