Brno vybralo projektanta lanovky z Pisárek ke Kampusu, stavět se má v roce 2022

Lanovka v polské Vratislavi. Ilustrační foto: visitwroclav.euLanovka v polské Vratislavi. Ilustrační foto: visitwroclav.eu

Předběžný rozpočet na stavbu lanovky je půl miliardy korun, má ulehčit zejména parkovištím v Bohunicích.

Dopravní podnik města Brna (DPMB) udělal další krok ke stavbě lanové dráhy z Pisárek na bohunický Kampus. Zakázku za 10,3 milionu korun získala společnost AiD Team, jak vyplývá z údajů v registru smluv.

„Výsledkem projekčních prací bude zkompletovaná žádost o vydání společného povolení,“ řekla mluvčí DPMB Hana Tomaštíková. Půjde o sloučení územního a stavebního řízení.

DPMB aktuálně očekává, že na konci příštího roku už začne soutěžit dodavatele lanovky. „Vlastní výstavba by pak mohla probíhat od června 2022,“ dodala Tomaštíková.

O stavbě lanovky se mluví v Brně od roku 2014, nápad tehdy prezentoval tehdejší primátor Roman Onderka (ČSSD). Brno vznik lanovky s kapacitou až dva tisíce lidí za hodinu vysvětluje především vznikem budoucího dopravního uzlu v Pisárkách u vozovny DPMB.

Mapa budoucí lanovky Pisárky - Kampus. Foto: Brno

Mapa budoucí lanovky Pisárky – Kampus. Foto: Brno

„Lanovka je přitom jen střípkem z celé skládačky. První přijde na řadu tramvajová smyčka, díky níž se nebudou muset tramvaje zajíždějící do vozovny otáčet až na Mendlově náměstí. Následovat budou záchytná parkoviště, takzvaná Park and Ride, kde mohou lidé po příjezdu do Brna nechat své auto a dál pokračovat městskou hromadnou dopravou. První vznikne hned u výstaviště, nedaleko nového vstupu do areálu, kudy se lidé dostanou i k lanovce. Druhé parkoviště bude poblíž fakultní nemocnice – na ulici Jihlavská,“ popisují projekt na stránkách Kopeme za Brno. Lanovka má odlehčit i přetíženým parkovištím v Bohunicích. Náklady se odhadují na zhruba půl miliardy korun.

Lanovou dráhu chystají i v Praze, má spojit Podbabu a Bohnice.

Tagy brno Dopravní podnik města Brna DPMB lanová dráhy Pisárky - Kampus
77 komentářů