Brno spustilo novou aplikaci pro plánování dopravy. Ukazuje, kam po městě a okolí se lidé dostanou do hodiny

Tramvaj EVO 2 Drak v Brně. Foto: DPMBTramvaj EVO 2 Drak v Brně. Foto: DPMB

Aplikaci mohou lidé využít například při hledání bydlení.

Brno na svých stránkách spustilo novou aplikaci, která ukáže dopravní dostupnost jednotlivých částí města i celého kraje. Magistrát věří, že i když je určena hlavně pro plánovače dopravy, zaujme i širokou veřejnosti.

Aplikaci vyvinul magistrát společně s jihomoravským koordinátorem veřejné dopravy Kordis JMK. „Jako první v České republice využíváme data z jízdních řádů a díky nim získáváme unikátní pohled na chování a vlastnosti systému veřejné dopravy v Brně a okolí. Od aplikace si slibujeme efektivnější organizování veřejné dopravy a zajištění přehledu o aktuální dopravní dostupnosti hromadnou dopravou ve městě i v širším regionu,“ uvedl 2. náměstek primátorky Tomáš Koláčný, který má na starosti oblasti informačních technologií a analýzy dat.

Aplikace modeluje časovou dostupnost vždy nad aktuálním jízdním řádem veřejné hromadné dopravy a nad aktuálními daty o silniční síti v Jihomoravském kraji. Kromě samotného trvání cesty v prostředcích veřejné dopravy připočítává také dobu strávenou chůzí na nejbližší zastávku, zdržení při přestupech nebo čas strávený při čekání na spoj.

Aplikace například ukazuje, kam se lidé dostanou ve všední den kolem poledne z Náměstí Svobody během jedné hodiny

Aplikace například ukazuje, kam se lidé dostanou ve všední den kolem poledne z Náměstí Svobody během jedné hodiny

Ti, kteří hledají lokalitu pro své nové bydlení, mohou prověřit, za jakou dobu se dostanou do práce nebo do školy. Věřím, že ji ocení i soukromé firmy, pro které je důležité znát dopravní kontext různých lokalit,“ dodal radní pro oblast dopravy Petr Kratochvíl.

Používání aplikace je snadné, uživatel si jednoduše zvolí místo, pro které chce určit časovou dostupnost, a zadá další parametry (například velikost časových pásem nebo konkrétní čas během dne). „Následně se vygeneruje plošná teplotní mapa, která znázorňuje časovou dostupnost konkrétního místa hromadnou dopravou,“ upřesnil Tomáš Koláčný.

Podrobnější článek s návodem, jak s aplikací pracovat, je na stránkách Brna.

Tagy brno IDS JMK Jihomoravský kraj
33 komentářů