Brno se vrací k intenzivnější revizorské kontrole, lidé mohou pokutu zaplatit kartou na místě

Odznak přepravní kontroly v Brně. Foto: DPMBOdznak přepravní kontroly v Brně. Foto: DPMB

Revizoři mají v Brně přidělenou konkrétní linku, kde kontrolují celý den.

Dopravní podnik města Brna (DPMB) zintenzivní kontroly platných jízdních dokladů cestujících. Speciální revizorské akce mají snížit počet neplatičů ve vozech MHD.

„V posledních dnech se vracíme k intenzivním kontrolám a speciálním revizorským akcím. Naším cílem je snížit počet cestujících bez platné jízdenky ve vozech MHD na minimum,“ uvedl generální ředitel DPMB Miloš Havránek. Během covidu bylo v brněnské MHD minimum kontrol a revizoři se zaměřili hlavně na očistu a dezinfekci vozů.

Každý z revizorů má nově na starosti konkrétní linku, kterou po celou svoji pracovní dobu kontroluje. Dopravce plánuje i větší počet preventistů ve vozech a na zastávkách.

Počet cestujících bez platného jízdního dokladu se ve vozech MHD pohybuje okolo 3–5 %. V noci je to ale až třikrát více. „Kontroly budou probíhat pravidelně, a to nejen ve dne, ale i v nočních hodinách. Aktuálně za sebou máme pět speciálních denních kontrol a ve spolupráci s Městskou policií Brno pět nočních kontrolních akcí,“ popsal vedoucí tarifního odboru DPMB Vít Prýgl.

Cestující v Brně mají možnost platit pokutu kartou na místě, děje se tak zhruba ve 40 procentech případů.

Dopravní podnik města Brna také posiluje tým preventistů, který dopravce zavedl v roce 2014. Tito pracovníci upozorňují cestující na prohřešky proti přepravnímu řádu. Nejčastěji se jedná o špinavý oděv, konzumaci potravin ve vozech, a právě jízdu bez platné jízdenky. Podnik je využívá i k informování cestujících při výlukách.

Tagy Dopravní podnik města Brna DPMB jízda bez platného dokladu revizor
52 komentářů