Brno rozšíří parkovací zóny, v části zpoplatní jen stání přes noc

Placené parkoviště v Brně v Polní ulici. Foto: Brněnské komunikacePlacené parkoviště v Brně v Polní ulici. Foto: Brněnské komunikace

Brno chystá další velké změny v systému parkovacích zón, která mají zjednodušit jejich užívání obyvatelům i návštěvníkům. Město bude rozděleno

Brno chystá další velké změny v systému parkovacích zón, která mají zjednodušit jejich užívání obyvatelům i návštěvníkům. Město bude rozděleno do tří zón, současně dojde k jejich velkému rozšíření.

Změny dnes na svém zasedání schválili brněnští radní, platit by měly od konce září, větší rozšíření zpoplatněného parkování pak od 18. listopadu. Brno oznámilo změny v tiskové zprávě.

Až dosud jsou v Brně dvě cenové zóny na parkování. V zóně A, která je v podstatě v celém historickém centru, platí lidé dosud 40 korun za hodinu, první půl hodina je zdarma. Vjet do ní mohou jen auta s povolením.

V cenové zóně B je hodina zdarma, pak dvacetikoruna za hodinu. Nově budou platit v zóně B 30 korun na hodinu, prvních 60 minut zůstane zdarma.  Zóna B se rozšíří o oblasti na východ a západ od centra. Stávající stav parkování v Brně.

Stávající stav parkování v Brně.Nově má být zpoplatněná i zóna C, což je v podstatě celé Brno. Záležet bude ale na jednotlivých městských částech, zda se do systému připojí nebo ne.  Platit se bude ale pouze přes noc za stání od 17 do 6 hodin, dvacet korun za hodinu. K rozšíření dojde ale až příští rok.

Návrh nových cenových zón pro parkování v Brně.

Návrh nových cenových zón pro parkování v Brně.

Město se tím snaží bojovat především s přeplněnými ulicemi v některých čtvrtích, které si oblíbili studenti. Ti si často pronajímají byty ve více lidech, každý student ale přijíždí autem. Problém se týká zejména Králova Pole.

Pro rezidenty by se nic měnit nemělo, budou nadále platit pouze 200 Kč za rok za jedno auto. V platnosti zůstane i systém, kdy mohou parkovat částečně s tímto povolením i v okolních čtvrtích, nikoliv však po celém městě.

V případě rezidentů budou všichni platit ročně 200 korun za oprávnění využívat zónu placeného stání v blízkosti bydliště. Dosud platí 600 korun, některé oblasti jsou zcela zdarma. Výrazně zlevní poplatek za druhé vozidlo: z 12 na 8 tisíc, za třetí z 30 na 15 tisíc korun za rok. Zlevní i parkování abonentům, například za jedno auto ze 6 na 4 tisíce korun.

Novinkou je i zavedení předplatného parkování, které bude platit jen v zóně B od 6 do 17 hodin. Předplatné si může vyřídit každý nezávisle na místě bydliště, není nutné prokazovat vztah k vozidlu. Týden vyjde na 400 Kč, měsíc na 1200 Kč, na rok 12 tisíc korun. Nově se rozšíří možnosti parkování pro ZTP/P – budou parkovat až tři hodiny zdarma a všude, bez omezení vyhrazeného místa.

Zavádění parkovacích zón provázely v Brně značné emoce, po výměně vlády na radnici došlo k částečným úpravám. Zkušenosti z prvních měsíců provozu ale ukazují, že se podařilo řadu aut dostat z ulic a zaparkovat ve městě na zpoplatněných zónách je snadnější. O zapojení do systému už mají zájem i další městské části. O cenách ale bude rozhodovat pouze Rada města Brna.

Brno chce naučit více lidi platit za parkování přes mobilní aplikaci. Její využívání velmi roste, blíží se už k téměř pětině všech transakcí. Od listopadu se podíl plateb mobilem zvýšil dvojnásobně.

Zůstane také nabídka možnost využít pro každého obyvatele Brna stanovený objem parkování zdarma, kterou může využít i pro svoji návštěvu. Podmínkou je zadání registrační značky na speciálním parkovacím webu.

Kompletní prezentace změn v brněnském systému parkování je na stránkách magistrátu.

Tagy brno Parkování v Brně zóny placeného stání v Brně
22 komentářů