Brno protáhne Kalovou ulici až ke Komárovské

Brno se dohodlo s developerem na dopravním napojení nové čtvrti u nádraží.

Brněnští radní minulý týden schválili memorandum o spolupráci města Brna a developerské společnosti Trikaya Asset Management, jehož cílem je prodloužení ulice Kalové a její napojení na Komárovskou v jižní části města.

Část pozemků v bloku ulic Železniční, Komárovská a Kalová vlastní město, část zmíněná společnost. Ta by zde chtěla budovat vlastní developerské projekty. K tomu bude podle radních potřeba celý blok lépe dopravně propojit s Dornychem a Svatopetrskou, potažmo Plotní ulicí.

Kalová ulice vznikla před pěti lety kvůli uzavírce Dornychu. „Právě tudy mohli lidé uzavřený úsek ke Zvonařce objet. Nyní je Dornych už průjezdný a pokračujeme na Plotní, kudy by už příští rok na podzim měla projíždět tramvaj. Do budoucna chceme zprůjezdnit ještě zanádražní prostor mezi Komárovskou a Železniční, což přispěje k většímu komfortu pro řidiče, cestující MHD i chodce. Vytvoří se tak základní předpoklady pro další rozvoj celé nové čtvrti Trnitá,“ uvedl první náměstek primátorky města Brna Petr Hladík.

Oblast ulic Dornych a Plotní v Brně. Pramen: Kopemezabrno.cz

Oblast ulic Dornych a Plotní v Brně. Pramen: Kopemezabrno.cz

Čtvrť Trnitá má vzniknout na dosud nevyužitém území o velikosti zhruba 140 hektarů společně s novým nádražím. Nová čtvrť nabídne bydlení pro 10 až 15 tisíc lidí. V memorandu se Trikaya Asset Management zavazuje „bezúplatně zajistit projektovou dokumentaci pro vydání stavebního povolení k realizaci veřejné dopravní a technické infrastruktury a dalších souvisejících staveb a zařízení v řešeném území včetně zajištění inženýrské činnosti vedoucí k vydání tohoto stavebního povolení.“

Na memorandum naváže plánovací smlouva.

Tagy brno Kalová
32 komentářů