Brno připravuje rekonstrukci Jundrovského mostu za 136 milionů korun

Jundrovský most přes řeku Svratku v Brně. Foto: Brno.czJundrovský most přes řeku Svratku v Brně. Foto: Brno.cz

Oprava začne nejdříve po dokončení velkého městského okruhu v úseku Žabovřeská.

Brno začne s přípravou rekonstrukce Jundrovského mostu, který přes Svratku spojuje městské části Jundrov a Žabovřesky. Důvodem je jeho špatný stav. Přípravu investičního záměru včera schválil brněnští radní.

Most prošel diagnostikou v listopadu 2019 a jeho stav byl vyhodnocen jako špatný, tedy jako pátý stupeň ze sedmistupňové škály. Důvodem je zatékání do dutin nosníku a porušení spodních desek některých nosníků podélnými trhlinami, což si vyžádá i výměnu nosné konstrukce.

„Postupujeme systematicky, mapujeme situaci v jednotlivých městských částech, abychom byli schopni kvalifikovaně posoudit účelnost a potřebnost investic a abychom měli v rozpočtu připravené finanční prostředky. U větších staveb, což je třeba příklad Jundrovského mostu, je také nutné koordinovat případné další práce městských společností nebo dopravu,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Radní předpokládají, že parametry mostu zůstanou stejné: délka 70 metrů, šířka 17 metrů. Zůstat má i jednopruhová obousměrná komunikace s dvěma chodníky. „Vyvolanou investicí je odstranění sloupů veřejného osvětlení i odstranění trolejového vedení a jejich následná reinstalace,“ dodala Vaňková. Podle ní začne stavba nejdříve po dokončení stavby velkého městského okruhu v úseku Žabovřeská. Náklady jsou zatím odhadovaná na 136 milionů korun.

Tagy brno Jundrov Jundrovský most Žabovřesky
20 komentářů