dpp

Brno přijde o přímé železniční spojení s Košicemi, na Slovensku je trať v havarijním stavu

Vlak ZSSK ve stanici Nová Baňa. Foto: Flickr.com/Mathijs VerweijVlak ZSSK ve stanici Nová Baňa. Foto: Flickr.com/Mathijs Verweij

Výluka potrvá minimálně do prosince, lůžkový vůz se přesune na jiný spoj.

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) od změny jízdního řádu 9. června přeruší provoz na trati 150 mezi Novými Zámky a Zvolenem v úseku Hronský Beňadik – Nová Baňa – Žarnovica. Důvodem je zahájení prací na opravě trati. Opatření bude mít vliv i na cestující z Česka. Skončí přímý lůžkový vůz, který spojuje Prahu, Brno, Bratislavu, Zvolen a Košice.

O omezení informuje na svých stránkách Banskobystrický samosprávný kraj. V úseku Zvolen – Levice budou všechny vlaky nahrazeny autobusy, omezení potrvá do prosince. Detailněji je stavba popsána na stránkách ŽSR.

Přímý lůžkový vůz Praha – Košice po trase přes Brno a Bratislavu je každý den součástí EC Metropolitan Slovenská strela, na Slovensku přechází pak pod rychlík Polana. Je jediným přímým železničním spojením mezi Brnem a východem Slovenska.

Lůžkový vůz bude na tomto spoji veden naposledy v noci ze 7. na 8. června. V návaznosti na to rozšíříme kapacitu ve vlacích EN 442/ EN 443 Slovakia, aby byla zachována kapacita spojení mezi Prahou a Košicemi,“ řekl mluvčí Českých drah Filip Medelský.

Rekonstrukce trati vyjde na 37,4 milionu eur, zakázku získala společnost Strabag. Kromě opravy dojde i k narovnání některých oblouků a zvýšení traťové rychlosti. Jde o celkem 11,45 km trati, dojde ke vzniku nových nástupišť.

Tagy 150 Nové Zámky - Zvolen Železnice Slovenskej republiky ŽSR
158 komentářů