Brno po zajištění skály znovu otevírá cyklostezku k Anthroposu

Brno, cyklostezka podél Svratky, ilustrační foto. Pramen: Město BrnoBrno, cyklostezka podél Svratky, ilustrační foto. Pramen: Město Brno

Město hledá trvalé řešení, například v podobě záchytných palisád.

Na brněnskou stezku mezi Kamennou čtvrtí a Anthroposem se dnes počínaje 16. hodinou mohou vrátit pěší a cyklisté. Cesta byla koncem ledna uzavřena kvůli nestabilní skále, ze které se začaly uvolňovat kameny.

Sanaci provedla společnost STRIX Chomutov. Odtěžila desítky kubíků zvětralé horniny a odstranila nakloněné a poškozené stromy. „V tuto chvíli se ale podařilo jen vyřešit havarijní stav, do budoucna bude nutné lokalitu stabilizovat trvale,“ oznámilo město s tím, že stezka je pro uživatele bezpečná.

Trvalé řešení má vzejít z projektu na zajištění celé oblasti, kterému bude předcházet podrobný průzkum a zaměření. „Na základě toho přijmeme návrh trvalých opatření, například v podobě záchytných palisád nebo záchytných bariér, které budou zachytávat úlomky tak, aby neohrožovaly vlastní cyklostezku,“ uvedl geotechnik Ondřej Holý.

Stezka kolem Svratky byla uzavřena v úseku pod Červeným kopcem, od Kamenky po lanové centrum. Město nedoporučovalo ani vstup do lesa na cyklostezkou.

Tagy brno cyklostezka k Anthroposu
24 komentářů