Brno: Křižovatku u Semilassa se podařilo opravit rychleji, MHD se vrátí v pondělí

Křižovatka u Semilassa, Brno. Pramen: DPMBKřižovatka u Semilassa, Brno. Pramen: DPMB

Oproti plánům se křižovatka otevírá o tři týdny dříve.

V Brně v pondělí skončí pětiměsíční rekonstrukce křižovatky u kulturního centra Semilasso, díky čemuž skončí i výluka linek MHD. Vedle rekonstrukce tramvajových tratí se v oblasti měnil například i vodovod nebo kanalizace. Křižovatka má nový povrch. Oproti plánům se křižovatka otevírá o tři týdny dříve.

„Rekonstrukce křižovatky u Semilassa byla projektem, který se kvůli souběhu s dalšími dopravními projekty odkládal téměř deset let. Konečně tedy bude průjezd tímto frekventovaným místem komfortní nejen pro cestující městskou hromadnou dopravou, ale i pro řidiče osobních vozů,“ uvedla primátorka Markéta Vaňková. Zatímco návrat MHD v pondělí je jistý, pro řidiče automobilů bude křižovatka průjezdná, pouze podaří-li se v neděli dokončit vodorovné značení. Záležet bude na počasí.

Během rekonstrukce tramvajové trati byl kompletně vyměněn kolejový rošt a využity prvky pro odhlučnění. „Vzhledem k nedostatečné osové vzdálenosti doposud nebylo možné míjení tramvají v zatáčce od Semilassa ke královopolskému nádraží, což bylo pro provoz tramvajové dopravy problematické. Během rekonstrukce došlo k technické úpravě křížení tak, aby mohly vozy místem projíždět souběžně,“ doplnil generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek. Zastávka Semilasso ve směru z centra je nově bezbariérová s přístupovým přechodem pro bezpečnější nástup a výstup cestujících.

V pondělí se tak na své původní trasy vrátí autobusové a trolejbusové linky 30, 41, 43, 44, 53, 71, 84, N90 a N91, které od března projížděly odklonem Metodějovou ulicí, i tramvajové linky 1 a 6, které během jednotlivých etap stavby měnily své trasy a konečné stanice.

Náklady na stavbu tratě činily 42 milionů korun, vodovod vyšel na osm milionů, kanalizace na 18 milionů.

Tagy brno DPMB Semilasso
19 komentářů