Brno jedná s architekty nového nádraží o řešení okolního prostoru, město vystavilo návrhy ze soutěže

Vítězný návrh nového hlavního nádraží v Brně od nizozemského studia Benthem Crouwel Architects. Pramen: Město BrnoVítězný návrh nového hlavního nádraží v Brně od nizozemského studia Benthem Crouwel Architects. Pramen: Město Brno

Součástí výstavy je i velký 3D model nové čtvrti Trnitá.

Nizozemská architektonická kancelář Benthem Crouwel Architects, která vyhrála zakázku na návrh nového brněnského nádraží, získá v druhém největší městě nejspíše další práci.

Brněnští radní odsouhlasili plán na zahájení jednacího řízení na zpracování architektonické studie přednádražního a zanádražního prostoru právě s touto společností. Odhadovaná cena je 31 milionů korun. Architekti mají přijít s řešením ploch a budov, které nejsou součástí dráhy a nesouvisejí s provozem nového hlavního nádraží. Půjde například o veřejná prostranství nebo autobusové nádraží.

Nové hlavní nádraží je nejdůležitější součástí modernizace brněnského železničního uzlu. Jeho polohu u řeky upřednostnila 30. května 2018 Centrální komise Ministerstva dopravy. Ještě dříve o ní ve stejném roce rozhodli zastupitelé města i kraje. Stále ale není jasné, zda jeho vybudování nezkomplikuje železniční dopravu v Brně: nákladní dopravci upozornili na možné snížení kapacity. Správa železnic nyní tuto připomínku prověřuje v nové ověřovací studii.

Brno a Správa železnic minulý týden zahájilo současně výstavu v Křížové chodbě brněnské Nové radnice, kde jsou představeny návrhy z architektonické soutěže. Představen je i velký model nové čtvrti Trnitá, který během svého hodnocení využívala odborná porota. Přímo do modelu byly vkládány soutěžní modely jednotlivých týmů s navrženými budovami i navazujícím veřejným prostranstvím.

Od pondělí do pátku je model přístupný mezi 10:00 a 18:00 a v sobotu 9:00 do 12:00. Je součástí výstavy s názvem Příští stanice: Brno nové hlavní nádraží a lidé na ní uvidí i další tři modely týmů, které se v architektonické soutěži dostaly do finále.

Tagy Benthem Crouwel Architects brno Železniční uzel Brno
95 komentářů