Brno dá dalších 52 milionů korun do úprav křižovatek, upřednostní MHD

Křižovatka ulic Merhautova a Provazníkova v Brně. Foto: Google Street ViewKřižovatka ulic Merhautova a Provazníkova v Brně. Foto: Google Street View

Čtyři křižovatky v Brně čeká letos výměna semaforů, optického vedení a nově budou osazeny kamerami. Na 27 místech dojde k

Čtyři křižovatky v Brně čeká letos výměna semaforů, optického vedení a nově budou osazeny kamerami. Na 27 místech dojde k úpravám software tak, aby mohly lokalitou lépe projíždět autobusy, tramvaje a trolejbusy. Jde o další etapu projektu Řízení dopravy a sběr dopravních dat, na který získalo Brno z velké části evropské dotace.

Další vlna úprav se týká křižovatek Gajdošova–Táborská, Uhelná–Úzká, Provazníkova–Mathonova, Merhautova–Provazníkova. Vyžádá si to asi týdenní vypnutí světelné signalizace. Brněnští radní tento týden vybrali vítěze soutěže: za 52,5 milionu korun zakázku získalo sdružení firem Cross Zlín a Veselý Dopravní signalizace. Město to oznámilo v tiskové zprávě.

Na čtyřech místech dojde k osazení nových sloupů a světelného signalizačního zařízeni, položení nového optického vedení a instalaci kamer. Konkrétně jde o křižovatky Gajdošova–Táborská, Uhelná–Úzká, Provazníkova–Mathonova, Merhautova–Provazníkova. Na dalších sedmadvaceti lokalitách provedou pracovníci vylepšení softwaru, díky kterému bude moci být podporována preference průjezdu městské hromadné dopravy. Jedná se například o křižovatky Kounicova–Slovákova, Hlinky–Hroznová, Okružní–Generála Píky,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Jde již o třetí etapu celého projektu. Předchozí dvě etapy stále probíhají. Do konce července by měla být hotová rekonstrukce světelných signalizačních zařízení a budování nového systému signalizace na přechodu Tuřanka a na jedenácti křižovatkách ve městě, například na křižovatkách Úvoz–Údolní, Drobného–Lužánecká nebo Koliště–Bratislavská. „Už dříve jsme provedli rekonstrukci semaforů například na křižovatkách Kounicova–Kotlářská, Kounicova–Zahradníkova nebo Husova–Údolní či vybudovali několika úseků nové trasy optického kabelu,“ uvedl radní města Brna Petr Kratochvíl.

Tagy brno preference MHD
14 komentářů