Brno chce dál dotovat vlaky na vídeňské letiště, podle radnice se spojení osvědčilo

První vlak z Brna na vídeňské letiště. Foto: Zdopravy.czPrvní vlak z Brna na vídeňské letiště. Foto: Zdopravy.cz

Příští rok dá město na vlaky na letiště přes 28 milionů korun.

Přímé vlakové spojení z brněnského hlavního nádraží na vídeňské letiště chce Brno podpořit i po roce 2025. Podle statistik přepravených lidí se spojení osvědčilo, o prázdninách převezly městem podporované spoje více než 10 000 cestujících, řekl  na tiskové konferenci radní města Brna pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS).

Současná smlouva platí do prosince 2025. Přímé vlakové spojení zajišťuje společnost Gepard Express, která převezla od 11. června do konce srpna 12 813 cestujících. V červenci využilo vlak do Vídně denně v průměru 125 cestujících. Město hradí částečné náklady na provoz. Výše kompenzace je letos na druhou polovinu roku stanovená na téměř 14 milionů korun, na rok 2024 pak na 28,6 milionu. V půlročním pilotním provozu od prosince 2022 do června 2023 linku provozovala společnost RegioJet.

„Dostupnější doprava na letiště a následně domů je neocenitelná. Abychom mohli zajišťovat spojení i po uplynutí platnosti smlouvy s nynějším dopravcem, musíme nyní zveřejnit formulář, kterým oznámíme náš záměr,“ sdělil Kratochvíl.

V současném jízdním řádu, který platí do 9. prosince, vyjíždí vlak z vídeňského letiště ve 23:23 a v 02:07 z brněnského hlavního nádraží. „Dotujeme tyto noční a brzké ranní spoje, protože jsou mezi cestujícími vzhledem k odletům a příletům velmi žádané,“ doplnil Kratochvíl. Vlaky zastavují také v Břeclavi. Jízdenku v městem objednávaném vlaku mezi Brnem a letištěm ve Vídni nabízí dopravce Gepard Express za 429 korun a za stejnou cenu ji prodává i smluvní partner dopravce, kterým je RegioJet.

Na vídeňské letiště se lze dostat ještě dalšími spoji RegioJetu i Českých drah, ale s přestupem na vlaky rakouských drah na vídeňském hlavním nádraží. Vídeňské letiště slouží jako výchozí bod pro letecká spojení jak po Evropě, tak do řady dalších měst po celém světě.

Tagy brno Gepard Express přímé spojení z Brna na vídeňské letiště Vídeň VIE
114 komentářů