Brno čekají Dny dopravní nostalgie. DPMB otevře trolejbusovou vozovnu, na Tišnovku vyjede parní vlak

Jeden z dřívějších ročníků Dnů dopravní nostalgie v Brně. Foto: DPMBJeden z dřívějších ročníků Dnů dopravní nostalgie v Brně. Foto: DPMB

Hlavní program proběhne během soboty.

Fanoušky dopravy čeká v sobotu velká akce v Brně Den dopravní nostalgie. Během soboty se představí řada historických vozidel zejména z provozu městské hromadné dopravy. Část programu pokračuje i v neděli.

V sobotu 18. června od 10 přibližně do 11:30 hodin budou na náměstí Svobody a v Brandlově ulici vystavena historická vozidla MHD. „Jsem rád, že všem návštěvníkům Dopravní nostalgie můžeme ukázat naše retro vozy pěkně pohromadě. Jedná se o tramvaje, autobusy i trolejbus. Těšit se můžou na tramvaj 107 (dřevák) s vlečným vozem, tramvaj 4MT 134 s vlečným vozem, tramvaj T2, tramvaj K2, autobus Karosa ŠM11, autobus Škoda 706 RTO nebo trolejbus 15Tr,“ vyjmenoval Miloš Havránek, generální ředitel Dopravního podniku města Brna (DPMB).

Nebudou však chybět ani historická vozidla ze sbírek Technického muzea v Brně a jedno z největších lákadel – parní tramvaj Caroline. „Přibližně od 11:30 do 19 hodin budou v provozu zvláštní linky. Tramvaje a autobusy pojedou z náměstí Svobody, trolejbusy pak ze zastávky Česká. Velká část tras historických vozidel bude vedena k trolejbusové vozovně Komín,“ uvedl Jan Seitl, dopravní ředitel DPMB.

Komínská vozovna se totiž mimořádně otevře veřejnosti, a to 18. června od 12 do 18 hodin. V rámci dne otevřených dveří si budou moci zájemci celý areál prohlédnout nebo si vyzkoušet stahování sběračů. Z odstavné plochy bude pravidelně odjíždět trolejbus, který zájemce proveze areálem vozovny, a to i přes mycí linku a pracoviště údržby. Připravena bude i výstava trolejbusů, prezentace řídicího informačního systému nebo komentované prohlídky. Nejmladší vozovna dopravního podniku funguje 25 let. Aktuálně zde nocuje 66 vozů a ve vozovně pracuje 63 zaměstnanců.

Na své si přijdou i fanoušci železnice. V sobotu bude jezdit parní vlak mezi současným a starým královopolským nádražím. Potáhne ho lokomotiva 213.901. Ppůjde o připomínku 60. výročí ukončení provozu na staré Tišnovce, která měla jednu ze zastávek na starém nádraží. To je dnes ukryté za velkým městským okruhem a Královopolskou strojírnou. Vlaky budou odjíždět po 20 minutách od 12:00 do 16:00. Do Králova Pole budou zájemce vozit z náměstí Svobody historické autobusy.

Detaily o akci jsou na stránkách DPMB a IDSJMK.

Tagy brno Dny dopravní nostalgie
8 komentářů