Brno čeká velká výluka a omezení. Na 17 měsíců uzavřou Údolní

Údolní ulice v Brně, stav 08/2024. Foto: Brno.czÚdolní ulice v Brně, stav 08/2024. Foto: Brno.cz

V ulici vznikne cyklopruh, ale jen jedním směrem.

V Brně začne 1. září velká oprava Údolní ulice, která přinese 17 měsíců dopravních omezení. Rozsáhlé práce se budou týkat úseku od Husovy po křižovatku s Jiříkovského. Navážou tak na předcházející etapu týkající se zbylé části Údolní, která byla dokončena před pěti lety. Brno již zveřejnilo, jak bude hromadná i individuální doprava během výluky probíhat.

Oprava za 365 milionů korun přinese kompletní proměnu ulice. Dojde k výměně sto let starého vodovodu a kanalizace i dalších inženýrských sítí, vznikne nová odhlučněná tramvajová trať a cyklopruh. Dojde k výměně veřejného osvětlení a povrchů silnice a chodníku. Po celou dobu nebudou smět do ulice auta ani MHD, průchod pro pěší bude zachován.

„Bude zachován průchod pro chodce včetně přechodů, vytvoříme asi 80 náhradních parkovacích míst a dalších zhruba 10 vyhradíme pro klientelu porodnice na Obilním trhu. Nicméně bez určitého diskomfortu pro místní se takto náročná stavba bohužel provést nedá,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Objízdné trasy a náhradní parkoviště při rekonstrukci Údolní. Foto: Brno.czOrganizace MHD během uzavírky Údolní. Foto: Brno.cz

Cyklopruh jedním směrem, druhým piktogramy

Tramvajová linka 4 bude nahrazena autobusovou x4, trolejbusové linky 38 a 39 nepovedou na Komenského náměstí a v centru města budou ukončeny na České.

Celá akce začne nezbytnou rekonstrukcí kanalizace, vodovodu a plynovodu včetně přípojek. Následovat bude modernizace 773 metrů dlouhého úseku tramvajové trati, která bude spočívat především v kompletní výměně kolejí a sanaci podloží. „Klidnější život zajistí místním použití moderních odhlučňovacích prvků. Opravíme také zastávky Obilní trh a Úvoz, vybavíme je signálními prvky pro nevidomé, přístřešky, lavičkami, zábranami proti vstupu do vozovek v ploše nástupišť a informačními tabulemi. Investice zahrnuje i nové pozemní komunikace a chodníky, kabely vysokého a nízkého napětí a telekomunikací v chodnících, veřejné osvětlení, trakční vedení a vegetační úpravy,“ doplnil náměstek pro investice René Černý.

Ve směru z centra přibude v úseku Marešova–Úvoz cyklopruh a nástupní ostrůvek na zastávce Obilní trh. V opačném směru budou cyklopiktogramy. Kvůli přílišnému prosychání a špatnému zdravotnímu stavu budou muset být odstraněny některé ze stávajících stromů. V rámci výsadby se počítá se 44 stromy, ať už náhradou za asanované dřeviny, nebo doplněním podél chodníků mezi Marešovou a Úvozem.

Zakázku získalo sdružení firem FIRESTA-Fišer, rekonstrukce, stavby a Dopravní stavby Brno. Zhotovitelé slibují, že se budou snažit maximálně umožnit příjezd k nemovitostem v dané lokalitě kvůli zásobování nebo dopravní obslužnosti.

Údolní ulice v Brně, stav 08/2024. Foto: Brno.czÚdolní ulice v Brně, stav 08/2024. Foto: Brno.czÚdolní ulice v Brně, stav 08/2024. Foto: Brno.czÚdolní ulice v Brně, stav 08/2024. Foto: Brno.czÚdolní ulice v Brně, stav 08/2024. Foto: Brno.cz
Tagy brno Dopravní podnik města Brna DPMB Údolní
41 komentářů